Shadow

TechnoLogic – 32. Bölüm

Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede, TechnoLogic adlı televizyon programıyla TV Net ekranında.

Dede’in hazırlayıp sunduğu TechnoLogic’te, bilgisayar ve internet alanındaki yeni gelişmeler, teknoloji dünyasından yeniliklere yer veriliyor.

Görüş ve önerilerinizi mbdede@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Not: TV Net, TÜRKSAT 2A uydusu ile İstanbul genelinde karasal yayın yapıyor. TV Net’in uydu parametleri şöyle: UYDU: TÜRKSAT 2A FREKANS: 11743 POLARİZASON: H (YATAY) SEMBOL ORANI: 2222 FEC: 3/4

D-Smart 75. kanalda yer alan TV Net, bir süre sonra DigiTurk platformundan da izlenebilecek.

İnternetten Canlı Yayın: http://www.tvnet.tv.tr/canliyayin

————-

T e c h n o L o g i c   –   3 2

JENERİK

AÇILIŞ ANONSU

Ekranların teknoloji rehberi TechnoLogic’ten herkese merhaba. Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler, teknoloji dünyasından yenilikler ve en son keşiflerle karşınızdayız. Her hafta olduğu gibi, TechnoLogic bu hafta da dopdolu! Bakalım bu hafta TechnoLogic’te neler var!

İÇERİK ÖZETİ

Dizüstü bilgisayarların uykuda da saldırılara açık olduğunu biliyor muydunuz?
Disk savaşını Blu-Ray’i geliştiren Sony kazandı
Yeni trend; cep telefonuyla roman yazmak
SuSE Linux İşletim Sistemi’ni Suavi Akar TechnoLogic’e anlattı
Haftanın siteleri musicovery.com ve kazanamazi.com
Yerli kardeşler’in yeni oyunu Crysis’e yakın plan
Sony hard diskli kamera ve diğer dijital oyuncaklar
İnternet Kullanma Kılavuzu Netiket kitap raflarında
Hepsi birazdan TechnoLogic’te!

HABER ANONS

Dizüstü bilgisayarların uyku ve bekleme modlarında dışarıdan gelecek saldırılara açık olduğu ortaya çıktı.
Gelin şimdi bu önemli haberin ayrıntılarına ve diğer haberlerimize göz atalım!

HABER  1

Laptop uyur düşman uyumaz!

Dizüstü bilgisayarların uyku ve bekleme modlarında dışarıdan gelecek saldırılara açık olduğu ortaya çıktı.
Konuya ilişkin araştırma, ABD’de Elektronik Sınır Vakfı, Princeton Üniversitesi ve diğer bilgisayar güvenliği kuruluşlarından bir ekip tarafından gerçekleştirildi.
Bilgisayar güvenliği uzmanları, dizüstü bilgisayarların ‘başlat’ komutu verilip kilitli bırakıldığında, kapağı kapatılıp “bekleme” ya da “uyku” konumuna getirildiğinde, ekranı açmak için “şifre” aramaya başladığını belirterek, şifrenin RAM’de kayıtlı olmasından ötürü de bir anda kötü niyetli saldırılara açık hale geldiğini açıkladılar.
Bunun bazı popüler disk şifreleme teknolojilerinde, şifrelenmiş veriyi saldırıya açık kılan büyük güvenlik açığından kaynaklandığını belirten bilgisayar güvenliği uzmanları, bu açığın kapatılması amacıyla geliştiricilerle şimdiden temasa geçti bile.
Elektronik Sınır Vakfı’ndan teknoloji uzmanı Seth Schoen, “İnsanlar, verilerinin şifreleme teknolojisi sayesinde korunduğunu düşünüyorlar. Ancak, yeni tespit ettiğimiz açık, bunun böyle olmadığını gösteriyor. Akıllı bir bilgisayar korsanı hassas bilgiyi yine elde edebilir” diye konuşuyor.

HABER  2

Format savaşının galibi Sony

Japon elektronik devi Toshiba, kendi keşfi HD-DVD formatının Sony’nin Blu-Ray formatı karşısındaki bozgunundan sonra, bu formatın üretiminden vazgeçmeye karar verdi.
Toshiba?nın kararı, HD DVD adını verdiği teknolojisiyle rakibi Sony?nin formatı Blu-Ray arasındaki savaşın sona erdiği anlamına geliyor. Blu-ray bundan böyle bu sektördeki standart format olacak.
Warner Bros şirketinin geçen ay filmleri sadece Blu-Ray formatında çıkaracağını ilan etmesinin, Toshiba’nın bu teknolojiyi terketmesinde etkili olduğu belirtiliyor.
Adını, veri yazıp okumak için kullanılan mavi – mor lazer ışınından alan Blu-Ray disk, Sony’nin yüksek çözünürlüklü yeni nesil optik disk formatına verdiği ad.
Bu tür diskler çok miktarda veri depolanmasını sağlıyor; bu da görüntü ve ses kalitesini artırıyor. Blu-Ray, tek katmanlı bir DVD’de saklanabilen verinin beş katını yani 26 GB’ı hafızasında saklayabiliyor. HD DVD disklerse 15 GB’ya kadar veri saklayabiliyor.
HD DVD ile Blu-Ray arasındaki rekabet, 1980’li yıllarda VHS ve Betamax formatları arasında yaşanana benzetiliyor.

HABER 3

Yeni trend cepte roman yazmak

Japonya’da geçtiğimiz yıl en çok satan 10 romanın 5’i, daha önce roman yazmayı denememiş, mesaj meraklısı kadınlar tarafından cep telefonlarında yazılmıştı.
Japonya’da 2000 yılında başlayan yeni moda, cep telefonu ile roman yazmak ve bunları diğer insanlarla paylaşmak.
Telefonda cümleler kısa mesaj formatında yazıldığı için karakter ve manzara anlatımları kısıtlı kalıyor; ancak bu ne yazarlar ne de okuyucular için sorun oluşturmuyor.
Bu tarzın okuyucuları çoğunlukla daha önce kitap okumamış gençler. İlk zamanlar telefonlardan ve bilgisayarlardan okunan romanlar, zamanla normal kitap haline getiriliyor.
Geçtiğimiz yıl Robert Bernocco isimli bir çılgın İtalyan sadece cep telefonu kullanarak 384 sayfalık bir roman yazmış ve bu eser cepte yazılan ilk kitap olarak tarihe geçmişti.
Trenle işe giderken kitabı tamamladığını ifade eden çılgın yazar bağımsız yazarlar için kitaplarını satabilecekleri bir platform olan Lulu.com’da kitabını satışa çıkarmıştı.

RÖPORTAJ PERFORE

Almanya kökenli Linux dağıtımı SuSE, Novell tarafından satın alındıktan sonra, daha çok kurumsal alanda yaygınlaşmaya başladı. Bugün dünyaca ünlü bir çok şirket SuSE’yi ana bilgisayarlarında kullanıyor. Novell Türkiye Ülke Müdürü Suavi Akar, SuSE Linux İşletim Sistemi’ni TechnoLogic’e anlatı.

RÖPORTAJ

Linus Torvalds’ın geliştirdiği Linux, bugün açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak, yazılım dünyasının en güçlü oyuncularından biri konumunda.
Novell Türkiye Ülke Müdürü Suavi Akar’la SuSE Linux İşletim Sistemi’ni ve Linux’un kullanıcılara ne gibi avantajlar getirdiğini konuştuk.

SİTELER ANONS

TechnoLogic’te bu hafta da işinize yarayacak, birbirinden ilginç site önerilerimiz var. Kişilerin ruh hallerine, müzik tarzlarına ve diledikleri yıllara göre kendine has bir çalma listesi oluşturan musicovery.com ve kazanamazi.com bu hafta size tavsiye edeceğimiz siteler.

SİTE 1

musicovery.com, bugüne kadar yapılmış olan radyo ve müzik sitelerinden farklı olarak, kişilerin ruh hallerine, müzik tarzlarına ve diledikleri yıllara göre kendine has bir çalma listesi oluşturabileceği bir site.
Tamamen Flash arabirime sahip olan sitede yapmanız gereken tek şey yılı ve müzik tarzınızı seçmek.
Anında birbiriyle bağlantılı çalma listeleri çıkıyor. Bir yandan çalan bir parçayı dinlerken, öte yandan ruhsal durumunuzu, dans ritminizi ve kişilik profilinizi değiştirerek aynı yıla ait farklı parçaların çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Her bir müzik parçasının yanında sunulan bağlantılar sayesinde dilerseniz bu albümleri satın alabilirsiniz.
Farklı bir online müzik deneyimi yaşamak isteyenlerin musicovery.com’u denemesinde yarar var.
http://www.musicovery.com

SİTE 2

İnternet hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. İşte bunlardan biri de kazanamazi.com adlı site.
Sitenin kurucuları, kazaya kalan namazlarını hesaplamak ve unutmamak isteyenler için kolları sıvamış ve ortaya böyle bir proje çıkmış.
Namaz borcu olan kişi Sitedeki Kaza Borcu Hesaplama Modülü ile önce ne kadar namaz borcu olduğunu hesaplıyor. Daha sonra çıkardığı ödeme planı ile hangi tarihe kadar kaza namazı kılması gerektiğini tespit edebiliyor.
Eğer isterse kaza namazı borcu bitene kadar bu süreci siteden takip edebiliyor. Üyeliğin ücretsiz olduğu sitede diğer hizmetler için üye olmanıza gerek yok.
Kazanamazi.org sitesinde hesaplama modülünün dışında, namaz ve özellikle kaza namazı hakkında bilgiler, hatıralar, videolar ve namaz konusunda çeşitli eserlerden bölümlere de yer verilmiş.
http://www.kazanamazi.com

OYUN ANONS

Gutbetçi bir ailenin üç çocuğu olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşler, kurdukları Crytek adlı şirketle oyun sektöründe önemli bir yer edindiler.
Gelin şimdi Yerli kardeşlerin, büyük ses getiren ilk ürünleri ‘Far Cry’dan sonra çıkardıkları ‘Crysis’ adlı oyuna göz atalım.

OYUN

Yıl 2020… Güney Çin denizindeki Spratly Adaları’na bir meteor düşer. Kahramanımız Teğmen Nomad’ın da aralarında bulunduğu bir grup ABD askeri adaya inceleme yapmak için gönderilir. Ancak haberi sadece Amerika almamıştır, Kuzey Kore de haberdardır.
Adaya varıldığında Kuzey Kore ile ABD arasında savaş başlar. İkinci bölümde ise meteor açılır ve adaya soğuk bir iklim hakim olur. Tüm ada buz örtüsüyle kaplanır. Gizemli yaratıkların adaya gelmesi için uygun zemin yaratılmıştır.
Ve savaş, bu kez insanlarla uzaylılar arasında başlar. Kuzey Kore ordusu adayı terk etmiştir. ABD bu uzaylılarla savaşmak zorunda kalır. Senaryonun üçüncü bölümü bu savaş etrafında geçmektedir. Her zaman savaş vardır artık…
Türk asıllı Yerli kardeşlerin sahibi olduğu Alman Crytek firması tarafından geliştirilmiş, Electronic Arts tarafından yayınlanan Crysis, birinci kişi perspektifiyle oynanan, 3 boyutlu bir aksiyon oyunu.
Profesyonel bir Türkçe dublaj ve Türkçe arabirimle yerelleştirilmiş ilk oyun olan Crysis, oyunseverlerin mutlaka denemesi gerek bir seçenek!
www.crysis-game.com

ÜRÜN ANONS

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji evrenindeki yolculuğumuz devam ediyor. Şimdiki durağımız, Bimeks Teknoport.
Bimeks Teknoport Satış Danışmanı Bilal Güngör bize yeni ürünler hakkında bilgi verecek.

Sony HDR-SR5E + LCS-VA20 Çanta   2197 YTL
Sony DCR-DVD306E + LCS-VA9 Çanta  899 YTL
Canon PowerShot G9    674,96 Euro
http://www.bimeks.com.tr

KİTAP ANONS

İnternet üzerinde varlık bulan kişilere internet vatandaşı yani “netizen”, “Netizen”lerin uyması gereken kurallara ise “Netiket” diyoruz.
Mediacat Kitapları’ndan çıkan ve Atıf Ünaldı’nın kaleme aldığı Netiket adlı kitap, internet vatandaşlarına bir kılavuz niteliğinde.

KİTAP

Netiket, Atıf Ünaldı, Mediacat Kitapları, 92 Sayfa, 3,90 YTL

İnternet çok hızlı gelişen ve hayatımızın her noktasına sızan bir teknoloji. Mediacat Kitapları’ndan çıkan Netiket adlı bu kitabın yazarı Atıf Ünaldı’ya göre, en genel anlamda interneti anlatabilecek yaklaşım, zekâ ile olan ilişkisinden geçiyor.
Zekanın en genel anlamıyla ortama uyum sağlama yetisi olduğunu belirten yazar, internetin, doğanın aksine ortam için zeka değil, zeka için ortam oluşturulmak amacıyla geliştirilmiş bir siber protokol olduğunu belirtiyor.
İnternet aynı zamanda; dünyanın en büyük beyinlerinin haberleştiği ve tarih boyunca oluşturulmuş en büyük siber zekâ. İnternet üzerinde var olan herkes, bu siber zekânın bir parçası.
İnternet üzerinde varlık bulan bu kişilere internet vatandaşı ya da “Netizen” diyoruz. “Netizen”lerin var oldukları ortamda yazılı ve belli anlaşmalara dayanan ahlak kuralları var.
Bu kurallar, kaotik görünen bu platformun üzerinde doğru şekilde var olmamızı sağlıyor. Bu kuralların bütününe ise “Netiket” adı veriliyor.
Atıf Ünaldı’nın yazdığı Netiket adlı bu kitap, internet kullanıcıları için bir kılavuz niteliğinde.

KAPANIŞ ANONSU

Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.
TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini www.techno-logic.tv adresinden izleyebilirsiniz.
Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.
Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!

KAPANIŞ JENERİĞİ

Hazırlayan-Sunan: Melih Bayram Dede
Yönetmen: Gülay Gümüş
Kurgu: Kerem Oğan
Kamera: Osman Sol
Grafik: Mustafa Şen-Ulaş Işık
Sanat Yönetmeni: Muharrem Tuğrul
TV NET 2008
Sponsor: Albil