Shadow

Togg’un Bursa Gemlik’teki fabrikasını ziyaret ettim

togg

MELİH BAYRAM DEDE

Merhaba. Geçtiğimiz günlerde Togg’un Bursa Gemlik’teki fabrikasını ziyaret ettim ve üretim faaliyetlerini yerinde gözlemleme fırsatı buldum.

Bu videoda o gün neler yaşandığını sizlerle detaylı olarak paylaşmak istedim. Gelin şimdi vakit kaybetmeden Togg ile bir günlük maceramıza bakalım.

Sabah erkenden yola çıktık ve Gebze’den girip Osmangazi Köprüsü’nü geçtikten bir süre sonra fabrikaya ulaştık.

Üretim tesisleri gezisi öncesi Togg projesi hakkında bize yetkililer, günlük program hakkında bilgi verildi.

Daha sonra servis araçlarına binerek fabrikanın üretim hattını dolaşmaya başladık.

Tesisin dış cepte duvarında, aynı zamanda bir NFT sanat eseri olan devasa bir tablo bizi karşılıyor.

Son derece modern bir tesis

Fabrika içine girdiğimizde, son derece modern bir üretim tesisiyle karşılaştık.

Yetkililer, servis araçlarıyla üretimin mümkün olan tüm aşamalarını bize göstermeye çalıştı.

Arada molalar verildi ve araçlardan inerek, çalışmaları yakından görme, fotoğraf ve video çekme fırsatı bulduk.

Üretim nasıl yapılıyor?

Togg CEO’su Gürcan Karakaş, şu an gövde üretiminde tedarikçilerle çalışıldığını söyledi. Daha sonra üretim miktarı arttığında preslerin kurulması gündeme gelebilecekmiş.

Buradaki üretim, çevre illerdeki tedarikçilerden gelen preslenmiş parçalarla gövdenin oluşturulmasıyla başlıyor.

Gövde birleştirildikten sonra, astar ve boya bölümüne gönderiliyor. Burada robotlar tarafından astar ve ardından boya yapılıyor ve yine sonraki aşamaya sevk ediliyor.

Gövdeye batarya, motor, kokpit, koltuklar, kapılar, bagaj kapıları gibi donanımların takılmasıyla üretim kısa sürede tamamlanıyor.

Otomobil üretimi, sayısız parçanın kusursuz şekilde birleştirilmesiyle sona eren bir süreç.

Gördüğünüz gibi üretim son derece modern teknolojiyle tasarlanmış bu tesiste gerçekleşiyor ve ortaya gurur duyduğumuz bu araç çıkıyor.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş neler anlattı?

Fabrika turu sonrasında Togg CEO’su Gürcan Karakaş bir sunum yaparak bizi bilgilendirdi. Burada aldığım notları sizlerle paylaşmak ve bilgi vermek istiyorum.

Projenin sahibi beş ortaklı konsorsiyum

Togg, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği girişimiyle beş ortaktan oluşan bir konsorsiyum. Bu ortaklar, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding yani Vestel ve TOBB.

Devlet tarafından desteklenen ve teşvik edilen konsorsiyumun adı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu. Kısaltması ise bildiğiniz gibi Togg.

Marka olarak Togg seçilmesi isabetli

Başlangıçta, burada üretilen otomobil için farklı bir marka arayışı vardı.

Ancak fabrikanın yapım sürecinde Togg adı kamuoyunda o kadar aşinalık yarattı ki, otomobilin markasının da Togg olmasına karar verildi. Bence iyi bir seçim. Togg, okunuş olarak da güçlü ve tok bir ses tonuna sahip.

Merkezi Gebze Bilişim Vadisi’nde

Togg’un merkezi Kocaeli Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde. Bunun dışında Ankara’da Togg Teknoloji Araştırma Merkezi, Stuttgart’ta da Avrupa ofisi mevcut.

Üretim resmi açılışı 29 Ekim 2022’de yapılan Gemlik’teki Togg Teknoloji Kampüsü’nde yapılıyor.

1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip. Üretim hatlarında toplam 250 robot var.

2660 kişi çalışıyor, yüzde 26’sı kadın

Togg’da 2660’ı aşkın çalışan var. Toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

Bize verilen bilgiye göre kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.

Teslimat ve üretim

Togg, şu an günde 100 araç üretiyor ve kapasite kademeli olarak her gün artıyor.

Togg, 12 günde 177 binden fazla sipariş almıştı. Öncelikle ön sipariş veren müşterilerin araçları teslim ediliyor.

Togg, temmuz ayında 627 adet teslimat gerçekleştirdi. Ağustos ayında üretilen araç adedi ise 1965 olarak açıklandı. Bugüne kadar teslim edilen araç sayısı 3500’ü geçti.

Üretimin kademe kademe artırılmasının nedeni, yeni personelin eğitilmesi ve sürece uyarlanması olarak açıklanıyor. Vardiya sayısının artırılması hedefleniyor.

Bu yıl için 28 bin araç üretmeyi taahhüt eden 2026 yılında kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak. 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor.

C-Sedan 2025’te piyasada

Togg’un bir sonraki modeli C-Sedan 2025’te piyasada olacak. 2030’a kadar 5 farklı model çıkmış olacak.

2026’da C-X Coupé, ardından B-SUV ve MPV modelleri pazarda olacak. Yeni modellerle Avrupa’ya ihracat da başlayacak.

Gemlik’te üretilen ilk model: T10X

Togg tarafından üretilen ilk elektrikli otomobilin adı T10X. Model adındaki “T” Türkiye ve Togg’u, “10” cihazın üzerine inşa edildiği platformunu, “X” ise SUV gövde tipini ifade ediyor.

“Doğuştan elektrikli” olarak tasarlanan T10X’in, iki farklı donanım ve iki batarya seçeneği var.

Şu an müşterilere teslim edilen arkadan itişli model, 314 ve 523 kilometrelik menzil seçeneklerine sahip.

T10X, hızlı şarj destekli. Bataryası, 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80 doluluk seviyesine çıkabiliyor.

İç donanım

T10X’de 12,3 inç gösterge ekranı ve 29 inç bilgi-eğlence ekranından oluşan 41,3 inç uçtan uca ekran deneyimi, 8 inç dokunmatik kontrol ekranı, araç içi sosyal kamera, yüksek hızlı mobil internet ve wifi hot spot özelliğiyle Snapdragon işlemcili dijital kokpit standart olarak sunuluyor.

Yapay zekâ radyosu, sesle kontrol, araç ekranında internete bağlanma gibi gelişmiş özelliklerle Togg, ileri seviye bir akıllı cihaz.

T10X standart olarak sunduğu 7 adet hava yastığı, dayanıklı ve sağlam altyapıyı destekleyen ileri seviye sürüş asistan sistemleriyle her türlü yol koşulunda güvenli bir sürüş sağlıyor.

Uzaktan güncellemeler yani OTA ile sürekli kendini yenileyebilen sürücü destek sistemleri sayesinde sürüş güvenliği ve konforunu en üst seviyeye yükseltiyor.

T10X’in hem dış hem iç tasarımında “duygusal” Doğu ile “rasyonel” Batı kültürünün ögeleri bir arada yer alıyor.

Bu akıllı cihazın modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan lale figürü öne çıkıyor.

T10X’in dış renkleri Türkiye’ye özgü adlar taşıyor. Bunlar “Gemlik”, “Anadolu”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale”.

Batarya

Elektrikli araçlarda, kritik teknolojilerin başında batarya geliyor.

Togg CEO’u Gürcan Karakaş, batarya üretimi olmadan elektrikli araç işine girmenin pek de avantaj getirmeyeceğini savunuyor.

Bu nedenle Togg, üretime geçmeden önce kritik bir nokta olan batarya konusunu çözüme kavuşturmuş durumda.

Farasis Energy ortaklığında Siro Silk Road şirketini kurmuş ve kampüs içinde yerli batarya üretiyor. Togg’da bu bataryalar kullanılıyor.

Togg, bataryalar için 8 yıl garanti veriyor. Ömrünü tamamlayan bataryaların geri dönüşüm sistemi içerisinde değerlendirilmesi için de çalışmalar var.

Şarj istasyonları

Elektrikli araçların yaygınlaşmasında bir başka kritik nokta ise şarj istasyonları.

Togg, yüzde yüz sahibi olduğu Trugo adlı bir şirket kurup 81 ilin tamamında şarj noktaları kurarak bu alanda da adım atmış durumda.

Halen 81 ilde tamamı 180 kW’nin üzerindeki 272 yüksek hızlı şarj cihazı ve 544 soket ile Togg kullanıcılarına şarj hizmeti sunuluyor. Şarj istasyonu sayısının yıl sonuna kadar 650’ye ulaşması planlanıyor.

Trugo şarj istasyonlarında, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklarından elde edilmiş enerji kullanılıyor. Bu da çevreci teknolojilere gösterilen önemin bir göstergesi.

Deneyim Merkezleri

Togg, halihazırda her isteyenin sahip olabildiği bir otomobil değil.

Başta da dediğim gibi, öncelikle ön sipariş sürecinde kura ile hak kazananların araçları şu an teslim ediliyor ve bu süreç 2024 yılına kadar devam edecek.

Bu nedenle Togg otomobilleri test etme fırsatı bulmak önemli. Bu amaçla, Türkiye’nin 7 bölgesinde deneyim merkezleri kurulmuş. Buralardan Togg’ları test etmek mümkün.

Bu deneyim merkezleriyle birlikte servis ve teslimat noktalarının sayısı da her geçen gün artıyor. Yıl sonuna kadar bu merkezlerin sayısının 10’a çıkması planlanıyor.

Ayrıca 8 gezici deneyim merkeziyle Togg, test edilmesi için Türkiye’nin farklı şehirlerinde kullanıcıların ayağına kadar götürülüyor.

Servis Noktaları

Piyasadaki Togg sayısı artarken, şirket kendi yetkili servislerini kurmaya devam ediyor ve bu arada Bosch Car Service iş birliğiyle de hizmet veriyor.

Şu anda 7 bölgede 28 noktada servis noktaları faaliyette. Bu noktaların yedisinde gövde onarım hizmeti de veriliyor.

Ayrıca Togg, 8 gezici servis noktasıyla kullanıcılara adreslerine servis hizmeti sunuluyor.

Blok Zinciri Teknolojisi

Avalanche ile iş birliği yapan Togg, başından bu yana blok zinciri ekosistemine önem veriyor.

Togg’a özel olan dijital varlık cüzdanının içinde akıllı cihaz pasaportu ile batarya pasaportu geliştirilmesi bu noktadaki önemli adımlar.

Ayrıca “Togg’en” adı verilmesi planlanan “token”ın da bu yılın sonuna doğru, kripto para borsalarında işlem göreceği açıklandı.

Daha önce açık artırması planlanan ancak deprem nedeniyle ertelenen 2023 adet özel aracın NFT ile satışı da tekrar açık artırmaya çıkılarak gerçekleştirilecek.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel tasarlanan bu serideki araçlar, NFT koleksiyonu olarak büyük değere sahip olacak ve özel tasarım detayları içerecek.

Test Sürüşü

Etkinliğin son gündemi Togg T10X araçlarla test sürüşüydü. Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda ve bu pistte çeşitli zemin koşulları simüle ediliyor.

Ben riske girmedim. Aracı kullanmak yerine, bir Togg mühendisinin eşliğinde sürüş deneyimi yapmayı tercih ettim.

0’dan 130 kilometreye saniyeler içinde çıkan Togg, gayet seri ve rahat bir otomobil.

Kısa süren deneyimim bende Togg’un oldukça konforlu bir otomobil olduğu izlenimi bıraktı.

Togg Fabrika Gezisi videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
X: https://twitter.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede