Shadow

Tek bir kişi bile olsa mobil iletişimden yararlanacak

Nüfusu 500’den az olan ve GSM kapsama alanında bulunmayan 2128 yerleşim yerine GSM hizmeti götürülmesi için Evrensel Hizmet Fonu’nu devreye sokan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, üç operatörü aynı amaç için bir araya getirdi. Artık köy ve mezralarda bir kişi bile olsa GSM hizmeti alma hakkına sahip olacak.

Yaklaşık 1 milyar liralık birikime ulaşan ve telekom şirketlerinden yapılan kesintilerle oluşturulan Evrensel Hizmet Fonu kapsamında, nüfusu 500’den az olan ve GSM kapsama alanında bulunmayan 2128 yerleşim yerine GSM hizmeti götürülmesi için proje başlatılıyor. Başka bir deyişle, devlet operatörlerden aldığını yine operatörlere veriyor. Bu amaçla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile GSM Operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea arasında varılan anlaşmanın imza töreni Çırağan Sarayı’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile BTK Başkanı Tayfun Acarer’in de katılımıyla gerçekleştirildi. Üç operatör hizmet götürülecek bölgeleri aralarında kura çekerek belirledi. Her operatör kendisine düşen bölgeye GSM altyapısı kuracak ve bu altyapı tüm operatörler tarafından ortaklaşa kullanılacak.

ALTYAPI ORTAK KULLANILACAK

İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Nüfusu 500’ün altında olan 2128 yerleşim yerine GSM operatörlerimiz altyapı kuracak. Altyapı ortak kullanılacak. Sadece ticari düşünürsen, değer mi diye düşünülebilir. Ama sosyal devlet olmanın gereği budur. Orada bayrağımız dalgalanıyorsa, vatandaşımız bize en önemli görev yapıyor. Oradaki vatandaşımıza da Ankara’da İstanbul’da Çırağan’da verilen hizmeti vermek gerekir. Hizmet odaklı olmak bunu gerektiriyor. Kamu ve özel sektör bir araya geldi ve bu işi gerçekleştirdi.” dedi. İletişimin yaygınlaşmasının FATİH projesi gibi projelerin hayata geçmesi ve bu hedefleri aşmakta katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Yıldırım, “İletişimde trafik arttıkça altyapı yetersiz gelmeye başlayabilir. Bilişim otobanlarına yeni şeritler eklememiz gerekiyor. İster havadan ister karadan.” şeklinde konuştu.

BAKAN GSM SİNYALİ ÖLÇTÜ

Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğuna dair iddiaların zaman zaman gündeme geldiğini ve suiistimal konusu olduğunu savunan Bakan Yıldırım, “Bir alet temin etti arkadaşlar, ‘Baz istasyonu sağlığa zararlı’ denildiği zaman, anında ölçüm yapıyorum.” dedi. Daha sonra bakanlık yetkililerinin getirdiği bir cihazla mekandaki GSM sinyal seviyesini ölçen Bakan Yıldırım, “0.14 çıktı. Yani solda sıfır. Bizim sınırlarımıza göre risk taşıması için en az 10.0 olması gerekir. Uygulamalı olarak işi gördünüz” şeklinde konuştu.

BÖLGELER KURAYLA BELİRLENDİ

İmza töreninden önce, hangi operatöre hangi bölgenin altyapısının kurulma görevi verildiğinin belirlenmesi amacıyla kura çekildi. Kura sonucunda “A” bölgesi Vodafone’a, “B” bölgesi Turkcell’e, “C” bölgesi de Avea’ya düştü. Projenin tamamlanması için verilen 2 yıllık süreyi çok bulan Bakan Yıldırım, “2 yıl çok, 1 yılda bitmesi gerek.” dedi.

İLETİŞİMDE AVRUPA’DAN İLERİYİZ

Türkiye’de son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde önemli gelişmeler yaşandığını belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise törende şunları söyledi: “Bilişim teknolojileri konusunda hiç mütevazı değilim. Avrupa ve ABD’ye gittiğimizde, Türkiye’deki mobil iletişim altyapısının ne kadar iyi olduğunu daha iyi olduğunu anlıyoruz. Biz bakanımızın bze verdiği vizyonu yerine getirmek için çalışıyoruz. Önce nüfusu binin altındaki yerlerin mobil iletişim altyapısına kavuşturulması gerçekleştirildi. Daha sonra nüfusu 500’ün altındaki yerler için çalışma başlatıldı. Bu fizibıl değildi. Evrensel Hizmet Fonu’nun devreye sokulması sonucu bu da gerçekleştirildi.”

OPERATÖRLER BİRLİKTE ÇALIŞMAKTAN MEMNUN

Evrensel Hizmet Fonu’nun mobil iletişimde fırsat eşitliğini sağlamak için kullanılacak olmasından operatörler memnun. İmza töreni öncesi söz alan Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, “Üç operatörün bir arada ortak projede anılması önemli bir şey. Kamu yararına bir proje için rekabeti bir yana bıraktık. Ülke kaynaklarının etkin kullanılması için bir formül arandı. Her operatör kendi sorumluluğu alanındaki bölgede projeyi gerçekleştirecek. Bu projenin Türkiye’nin 2023 vizyonuna büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Bakanlığın, BTK’nın ve tüm operatörlerin iyi niyetli katkısıyla bu proje gerçekleştiriliyor.” dedi.

KÖY VE MEZRALARA İLETİŞİM KÖPRÜSÜ

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Bir bölgeni gelişebilmesi için ulaşılabilir olması çok önemli. Dijital bilgi otoyollarıyla insanımız bilgiye erişme fırsatı yakalıyor. Bu projeyle 1 ile 500 arasında nüfusu olan köy ve mezraya mobil iletişim altyapısı kurulacak bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAK

Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray, “Bilgiye ulaşımda fırsat eşitliği sağlayacak bu projeye imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Evrensel Hizmet Fonu kapsamında oluşturulan yatırım planını destekliyor. Ve fırsat eşitsizliğini ortadan kaldıracak bu projeye destek vermekten mutluluk duyuyoruz. 2011 senesinde Hane Halkı Kullanım Araştırması’na baktığımızda hala internet erişiminde hala yetersizlikler bulunduğunu görüyoruz. Bu tablo mobil iletişim teknolojilerini kırsal bölgelere götürmenin gerekliliğini göstermektedir.” dedi.