Global Yardımseverlik Forumu ve Başkanı, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), mobil telekom şirketi Zain, Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü ve Ericsson, iklim değişiminin gittikçe artan etkisi karşısında Afrika’nın hava gözlem ağını radikal bir şekilde iyileştirmeyi hedefleyen ‘Herkes İçin Hava Bilgisi’ adlı önemli bir girişimi duyurdular.
Global Yardımseverlik Forumu’nun son raporu, asıl olarak sağlık ve tarım verimliliğini etkilemesi nedeniyle, iklim değişiminin her yıl 300,000 kadar kişinin ölümünden ve 100 milyar doların üzerindeki ekonomik zarardan sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Alt Sahra Afrikası, bu zararın hemen hemen dörtte birini kapsıyor ve kıtlık ve sel açısından en riskli bölge konumunda bulunuyor. Bazı bölgelerdeki tarım gelirlerinin, 2020’ye kadar yüzde 50 kadar düşeceği tahmin ediliyor.
Global Yardımseverlik Forumu, Forum’un ilk yıllık etkinliğinde vurgulanan hava bilgilerinde Afrika’nın ciddi açığına karşılık bu işbirliğini başlattı. Girişimin üyeleri, iklime olan etkilerini tahmin etmek ve yönetmek için kritik bilgilerde önemli artışlar sağlamak amacıyla, tüm Afrika’da 5.000 yeni otomatik gözlem istasyonu kuracaklar.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerindeki birkaç bin istasyonla karşılaştırıldığında Afrika, WMO gözlem gereksinimlerini karşılama açısından, standardın sekiz kat altında bir şebekeye ve 200’den az hava istasyonuna sahip. Önümüzdeki yıllarda kıtanın yeni ve mevcut mobil şebeke sahalarına, on milyonlarca kişinin yaşamını korumak ve ekonomik fırsatları artırmak amacıyla 5.000 hava istasyonu kurulacak.
Kamu ve özel sektörün eşsiz ölçekteki yenilikçi işbirliği, asıl olarak telekoma dayanıyor. Dünyanın lider telekom ekipmanı ve servisleri sağlayıcısı Ericsson, Afrika kıtasına yayılmış mobil şebeke sahalarındaki hava ekipmanlarına ev sahipliği yapacak olan Zain gibi Afrikalı operatörlerle işbirliği yapacak. 5.000’lik hedef, ek operatör katılımı ve harici finansman desteği gerektiriyor.
Felaket Risklerini Azaltmak için Global Platform’da gerçekleştirilen açılışta Kofi Annan şunları söyledi: “Bölge, iklim değişiminin etkileri ve ekipmansızlık açısından dünyanın en fakir ve en savunmasız bölgesidir. Bugün Afrika’nın pek çok yerinde cep telefonu kuleleri görülebiliyor ancak şimdiye kadar böyle bir hava izleme kurulumu yapılmamıştı. Farklı kamu ve özel sektör oyuncularının uzmanlıkları ve kaynakları bir araya getirilerek, Afrika’da yaşayan ve iklim değişiminin en önünde yer alan toplulukların yaşamlarının korunmasına ve iyileştirilmesine yardım edilebilir.”
Açılışta ayrıca Ericsson CEO’su ve Başkanı Carl-Henric Svanberg şunları söyledi: “Afrika’nın lider telekom sağlayıcısı ve 100 yıldan fazla bir süredir kıtada aktif olarak çalışan bir şirket olarak, mobil iletişimin bu hızlı genişlemesinin öncülüğünü yapmaktayız. Bu girişim, kıtadaki iklim değişiminin etkilerini azaltmak, hava ağını ve sistemleri güçlendirmek açısından da eşsiz bir fırsat sunuyor. Girişimi tam etkili bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla daha fazla operatörü yanımıza alma arayışındayız.”
Mobil şebekeler, hava ekipmanları için gerekli bağlantıyı, gücü ve güvenliği sağlıyorlar. Ericsson, Afrika’daki Mobil Yenilikçilik Merkezi’ndeki çalışmalarıyla, mobil telefonlar aracılığıyla, ulusal meteoroloji ve hidroloji servisleri (NMHS) tarafından geliştirilen hava bilgilerinin iletilmesine yardımcı olmak için mobil uygulamalar geliştirecek. Mobil operatörler, otomatik hava istasyonlarının bakımını sağlayacak ve ulusal meteoroloji servislerine verilerin iletilmesine yardımcı olacaklar.
İşe, Kenya Viktorya Gölü etrafındaki bölge, Tanzanya ve Uganda’daki Zain şebekeleriyle başlandı. Göl bölgesindeki hava izleme kapasitesini iki katına çıkaracak olan ilk 19 istasyon kuruldu.
Zain CEO’su Saad Al Barrak şunları söyledi: “Afrika’daki pek çok topluluk için, doğru meteorolojik bilgilerin hazır olması gerçekten harika bir şey. Burada, dünyanın en uzak noktalarında, hem yaşam kalitesini iyileştirmede hem de insanların güvenliğini sağlamada mobil iletişimin ne kadar önemli bir rol oynayabildiğini görebiliyoruz.”
Afrikalıların yaklaşık yüzde 70’i veya 700 milyon insan, yaşamlarını çiftçilikle kazanıyor ve Afrika tarımının yüzde 95’lik bir kesimi yağışları bekliyor. İklim değişimi nedeniyle yüzyıllardır güvenilir bir şekilde kullanılan tarıma ilişkin klasik bilgilerin değişmesiyle, değişen hava örnekleri, meteorolojik bilgiler açısından büyük bir ihtiyaç yaratıyor.
Cenevre’deki açılışta konuşan, girişimde NMHS’lerin ilişkilerini koordine eden, Birleşmiş Milletler’in Hava, İklim ve Su’dan Sorumlu Birimi WMO’nun Genel Sekreteri Michel Jarraud ise şunları söyledi:
“Yiyecek üretimi için verilecek her karar, hava, iklim ve su parametrelerine bağlıdır. Herkes için Hava Bilgisi girişimini, gelişmiş hava bilgileri ve servisleri sunma açısından 188 üyemizin katıldığı Afrika çapında önemli bir girişim olarak görüyoruz. NMHS’lerle çalışan WMO, hava bilgisi ihtiyaçlarını belirleyecek, teknik gereksinimler üzerine önerilerde bulunacak ve bilginin yayılmasına yardım edecek. Bu girişim, Afrika Meteorolojisi için onlarca yıldır en önemli deneyimlerden biri olabilir. Bu proje, 31 Ağustos’tan 4 Eylül 2009’a kadar Cenevre’de gerçekleştirilecek olan WMO’nun organize ettiği Dünya İklim Konferansı-3’ün hedeflerini de destekleyecektir.”
Girişim, tarımın da ötesinde bir etkiye sahip, ulusal meteoroloji servislerine eğitim ve teknik kapasiteler açısından yardımı da içeren felaketlere hazırlığı da içeriyor. Daha iyi hava bilgisi, sağanak yağış gibi hava verileri indekslerine dayanan mikro sigorta gibi servislerin geliştirilmesini de mümkün kılacak. Girişim, su, taşımacılık ve enerji endüstrisinin yanı sıra bilim insanlarının da kullanacağı bilgilerin hacmini artıracak.
Hava bilgisi açığı Afrika’da endişe verici iken, girişim diğer etkilenen bölgelere de genişlemeye açık.
Girişimdeki bir başka işbirliği de, Jeffrey Sachs’ın başında bulunduğu Columbia Üniversitesi’nin Dünya Enstitüsü ile gerçekleştiriliyor. Afrika’nın en savunmasız ve en fakir bölgelerinin bir kısmına dağıtıma yardımcı olmak amacıyla, Dünya Enstitüsü’nün işbirliğiyle Milenyum Köyleri’ne otomatik hava istasyonları kurulacak. Milenyum Geliştirme Hedefleri’ni gerçekleştirmeye odaklanan Kırsalı geliştirme projeleri 10 kadar ülkeye yayılıyor. Dünya Enstitüsü’nde iklim, tarım ve sağlık üzerine çalışan bilim insanlarının uzmanlığını kullanan projede, ölçekli bir bilgi bankasının çalışmalara hemen etki edeceği önemli alanları belirlemesi bekleniyor.
Enstitü’nün direktörü olan Jeffrey Sachs, “Dünya Enstitüsü, bu yenilikçi programda işbirliği yapmaktan onur duyuyor. Anahtar bir kere açıldığında geniş hava bilgileri akışı bütün Afrika için hazır olacak, bunun kazançlarını da ulusal politika yapıcılarından küçük çiftçilere kadar herkes görecek. Milenyum Köyleri, Alt Sahra Afrikası’nda ilerlemeyi ve sürdürülebilir gelişmeyi desteklemek için pratik ve zamanlı hava verileri uygulamaları açısından mükemmel bir başlangıç noktası konumunda bulunuyorlar” dedi.