Shadow

Markalar; paranızı sosyal medyada çöpe atmayın!

Sosyal Medya Stratejisti Richard Stacy, markaların dijijal ajansların yanlış yönlendirmeleri nedeniyle paralarını sosyal medyada çöpe attıklarını belirterek, “Herkes size gelip, sosyal medya yeni bir kanal ve bu kanalı kullanarak tüketicinize ulaşabilirsiniz diyorlar. Kesinlikle yalan.” dedi.

podcast

Digital Age dergisi tarafından düzenlenen ve ‘Tam Şeffaflık’ temasıyla gerçekleştirlen Digital Age Konferansı’nda konuşan Stacy Consulting Kurucusu ve Sosyal Medya Stratejisti Richard Stacy, markalara seslenerek, sosyal medyada paralarını çöpe atmamaları çağrısında bulundu. Sosyal mecralarla tanışmadan önce halkla ilişkiler (PR) yaptığını belirten Stacy, markaların kurumsal iletişimini yönetenlere hitaben, “Sosyal mecralarda paranızı boşa harcamayın. Özellikle İngiltere’de bir çok şirket, büyük paraları, sosyal medyada çöpe atıyor. (Yeni bir trend geliştiğinde) Önce büyük bir patlama olur, aydınlanma olur, deneyimleme aşaması olur, sonra düşüş yaşanır, sonrasında da verimli bir çizgi tutturulur.” dedi.

SUÇLU DİJİTAL AJANSLAR MI?

Hatalı ilişkiler döneminin, en kritik dönem olduğunu ifade eden Stacy, “Paranızı çöpe attığınız dönem işte bu dönem. Paranızı çöpe attıranlar ise dijital ajanslar ve Facebook. Bu ajanslar ne ile ayakta duruyor? Ayakta durmayan bir iş modelini tutturmaya çalışıyorlar. Herkes size gelip, sosyal medya yeni bir kanal ve bu kanalı kullanarak tüketicinize ulaşabilirsiniz diyorlar. Kesinlikle yalan. İnsanlar sosyal medyada sizinle (markayla) ilişki kurmuyor, sosyal medyadaki insanlar birbirleriyle ilişki kuruyor. Nadiren sizinle ilişki kuranlar olabilir.” şeklinde konuştu.

MARKALAR KENDİSİNİ SATMAYA ÇALIŞIYOR

Bütün markaların sosyal medyada kendini satmaya çalıştığını, ancak müşteriyi dinlemediklerini belirten Stacy, sözlerine söyle devam etti: “İnsanlar burada (sosyal medyada) sadece birbirleriyle ilişki kuruyor. Sosyal medya, bir bilgilenme ortamı değil, ilişkilenme, ilişki kurma ortamı. İnsanların istediği şeyleri onlara vermezseniz insanlar sizi terk eder. İnsanlar oraya müzik için gelmiş. Siz onlara müzik vermiyorsanız, neden oraya gelsin ki? Ya da finans istiyor; siz insanlara finansal bilgi vermiyorsanız niye gelsin ki?”

FACEBOOK İÇERİK PLATFORMU DEĞİL

Sosyal paylaşım sitelerinin içerik platformu değil, sadece bir aracı olduğunu vurgulayan Stacy, “İnsanlar Facebook’a, içerik platformu, bilgi alayım diye girmiyor. Facebook, kendini içerik platformu olarak pazarlıyor ama Facebook bir altyapı modelidir. İçerik platformu değildir. Facebook, insanlar içerik yarattıkça büyüyor. İnsanlar cep telefonunda içerik aktarıyor ve biz cep telefonuna içerik platformu mu diyoruz? Sosyal medya, (ajanslar tarafından) ‘Dört bardak Facebook, üç bardak Twitter, bir bardak blog’ formülü gibi anlatılıyor.” dedi.

WEB SİTESİ Mİ, FACEBOOK MU?

Son dönemde, markaların kendi web adresleri yerine Facebok fan sayfalarının adreslerini vermelerini de eleştirren Stacy, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Web sitesi yapmanın modası geçti değil mi? Facebook adreslerini veriyorlar. Facebook umutsuz bir yer. Facebook’ta sitenizdeki gibi istediğiniz her şeyi yapamazsınız. Bankadan mesaj geliyor. ‘Facebook’tan bizi izleyin, iletişime geçin’ diyor. Bankayla ben Facebook’ta niye arkadaş olayım ki? Banka bana kendisiyle nasıl iletişim kuracağımı gösteremez, banka bana bunu söyleyemez. Bankadan bana mesaj geldi, web sayfası yerine Facebook sayfası açmışlar. Sorduğumda, banka, ‘Bir çok ülkeye giriyoruz, her ülke için ayrı web sayfası açmak zor. Facebook sayfası açmak daha kolay’ diyor. Facebook, acaba en iyi araç mıdır? Belki başka araçlar kullanmanız gerekir. Facebook ile herkesle konuşmak yerine, daha küçük ama daha derinlemesine ilişki kuracağınız insanları bulmanız gerekir.”

DOĞRU İNSANLARLA İLETİŞİM

Markaların sosyal medyayı kullanırken, tüm stratejilerini bu alana odaklamaması gerektiğini savunan Stacy, “Sosyal medyadaki en temel gerçeklerden biri şu; hedef kitlenizle tümüyle sosyal medya üzerinden iletişime geçmeyin. Sosyal medya, doğru insanlarla, doğru zamanda iletişim kurmak için kullanılmalıdır. Sosyal medya devrimi, dağıtımın kısıtlamalarından bilginin kurtulması ve özgürleştirilmesidir. Sosyal medya, pazarlamayla ve reklamla ilişkili bir kavram değildir. Sosyal medya bireylerle kurumlar arasındaki iletişimi değiştiren bir araçtır. Habercilik sektörü, sosyal medyayı daha yoğun olarak kullanmaya başladı. Siz haberlerinizi kullanarak sosyal medyada bir şeyler yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.