Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in, “sansüre başladınız” diye eleştirilince, dünyanın en büyük mikroblog sitesini ABD’de yaşayan bir Türk öğretim üyesinin kaleme aldığı yazıyla savunduğunu bugünkü Hürriyet gazetesinden öğreniyoruz. Türk akademisyen Zeynep Tüfekçi, blog yazısında, Twitter’ın ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı öne sürülen yeni politikasının yanlış anlaşıldığını anlatıyor ve şiddetle savunuyor.
İşin tuhafı Türkiye’de sansür olduğunu savunan çevreler bu kez Twitter sansürünün destekçisi konumuna düşüyor ve Twitter’ın ‘ülkeye göre sansür’ politikasını destekliyor. Nitekim, t24.com.tr, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan, aynı zamanda Harvard Üniversitesi ‘İnternet ve Toplum’ bölümünden özel burs kazanan Yrd. Doç. Zeynep Tüfekçi’nin yazısını ‘İnternet, mahkemelerin yetki alanları dışında bir alan değil’ şeklinde olumlu bir şekilde veriyor.
technosociology.org adresli blogunda Tüfekçi, Twitter’daki yeni kısıtlamaların neden ifade özgürlüğü için yararlı olacağını savunuyor. Tüfekçi’nin konuya ilişkin tespitleri şöyle:
- Twitter daha önce mahkeme kararı verilmiş ise bir kullanıcının sansürlenmesi istenen mesajını (tweet) tüm dünyada siliyordu. Yeni uygulamada silme yok. Sadece o ülkede o mesaja erişim engelleniyor.
- Twitter sonuçta kurulu sistemleri ve ülkelerin kanuni haklarını gözardı edemezdi. Aksi şekilde davransa, daha fazla ülke Twitter’ı tamamen bloke edecekti. Kullanıcılar Twitter’ın tamamına ‘proxy’ gibi yavaş, tâli yollardan bağlanmak zorunda kalacaktı.
- Yeni uygulama şeffaf bir şekilde yapılacak. ‘Sansürlenen’ ‘tweet’e tıklandığında bu yönde bir mesaj görüntülenecek. Sansürlenen tüm mesajlar ‘chillingeffects.org/twitter’ adresinde listelenecek.
- ‘Mikrosansürün’ çevresinden dolaşmak mümkün. (Türkiye’de bazı kullanıcıların Youtube‘a erişim engellemesini aşarken yaptığı gibi) farklı bir ülkeden Twitter‘a bağlanıyor gibi görünmenizi sağlayacak IP ayarlarıyla bu oldukça kolay.
- Sonuçta Twitter ifade özgürlüğü savaşını tek başına veremez ve ülkelerin yönetimlerini veya kanunlarını değiştiremez.
Yine gazeteye göre, Elektronik Sınır Vakfı (EFF) uzmanı Eva Galperin ise, Twitter’ı ilginç bir örnekle savunuyor. Türkiye’de Atatürk’e hakaret içeren bir ifadenin kullanılmasının yasak olduğunu belirten Galperin, mikrosansürün sadece Twitter’ın resmi temsilciliği bulunan İngiltere, İrlanda ve Japonya gibi ülkelerin mahkeme kararlarıyla sınırlı kalacağını öne sürüyor. Geçen yıl telif hakkı ihlalinden dolayı Twitter’da toplam 4 bin 410 tweet silindiğini de bu haberden öğreniyoruz.
Son olarak Suudilerin Twitter’a 300 milyon dolar ile ortak olmasının bu uygulamayla yakın zamana denk gelmesi eleştiriliyor. Bir başka eleştiri de şirketin Çin pazarına giriş hazırlığında oluşu. Bu arada milyonlarca kişinin Twitter’ın sansür mekanizmasnısı protesto için kullandığı #TwitterCensored ve #TwitterBlackout ‘hashtag’lerinin bir süre sitede ‘Trending Topic’ olarak gözükmesine rağmen daha sonra bu listeden kaldırıldığını da not olarak buraya düşelim.
Video: Kör nokta kalmasın | Keenetic Buddy 4 Wi-Fi Mesh ve Menzil Genişletici incelemesi
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!