Shadow

Türk Telekom’un AR-GE’de hedefi 1000 kişiye istihdam

Türk Telekom, yerli teknolojiler geliştirmek ve yurdışına beyin göçünü önlemek için İTÜ içinde AR-GE Merkezi kurdu. Merkezde 400 kişiye iş olanağı sunulması, 900 olan mühendis ve araştırmacı sayısının 2012 sonuna kadar 1000’e çıkarılması hedefleniyor.

Türk Telekom’un teknoloji üreten ve ihraç eden Türkiye’ye katkı sağlamak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi ARI4 Teknokent’te Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurdu. 5 bin 205 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek teknoloji üssünde, 400 kişiye iş olanağı sunulması, 900 olan mühendis ve araştırmacı sayısının 2012 sonuna kadar 1000’e çıkarılması hedefleniyor. Türk Telekom Grubu AR-GE Merkezi’nde grup şirketleri Sobee ve İnnova’nın da birimleri bulunuyor.

2023 HEDEFİ 50 MİLYAR DOLAR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin AR-GE’ye ayırdığı payın artırılması için çalıştıklarını belirterek, “2001’de AR-GE’ye ayrılan para GSYH’nin 1.8 milyar dolarıydı. 9 yılda bugün 7 milyar dolara çıktı. 2023’te bu rakam 45-50 milyar dolar olacak. Milli gelirimizin 0.7’sini AR-GE’ye ayırıyoruz. Hedef milli gelirin yüzde 2.5’ini AR-GE’ye ayırmak. AR-GE harcamalarında ABD lider. AR-GE’ye 405 milyar dolar ayırıyor. Bu da milli gelirin yüzde 2.7’si. Dünyadaki AR-GE harcamalarının 3’te birinden fazlası ABD’ye ait. AR-GE’yi kamu ağırlıklı olmaktan çıkaracağız. Şu anda kamunun AR-GE’deki payı yüzde 70. Özel sektörün payı yüzde 30. Bunun tam tersine dönmesi gerekiyor.” dedi.

FATİH PROJESİ’YLE GÜN DOĞDU

Bakan Yıldırım, Fatih Projesi’yle girişimcilere ve AR-GE’cilere gün doğduğunu belirterek, “650 bin okulun hepsindeki öğrencilere tablet bilgisayar dağıtacağız. Bütün sınıflama kablolama, doküman tarama ve yazıcılar kurulacak.” şeklinde konuştu.

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ

Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt ise, “Türk Telekom olarak, teknolojiyi satın alan değil, üreten ve aynı zamanda da ihraç eden Türkiye için önemli bir adım daha atıyoruz. AR-GE merkezimiz, yeni istihdam olanakları yaratacak ve tersine beyin göçü sürecine katkı sağlayacak.” dedi.

İSTİHDAMA KATKISI OLACAK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer de açılışta araştırma geliştirme merkezlerinin teknoloji geliştirme ve istihdama katkısına dikkat çekti. Açılış töreninde bir konuşma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de konuşmasında, “Arı Teknokent Ailesi’ne Türk Telekom Grubu şirketlerinin Ar-Ge birimi dahil olmuş ve hedefimizin ve izlediğimiz yolun doğru olduğunu bize bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.

AR-GE ÖDÜLLERİ GELİYOR

Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin açılışında, Türk Telekom Araştırma İşbirliği Ödülleri’nin duyurusu da yapıldı. Üniversitelerden gelecek projelere finansman desteği sunacak olan ödüllere, tüm Türkiye’den başvuru gelmesi bekleniyor.

ÖĞRENCİLERE İŞ İMKANI

Toplam 200 kişi kapasiteli toplantı salonları bulunan merkezde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yarı zamanlı iş imkânı da sunulacak. Ar-Ge merkezinde görev alacak yüksek teknoloji araştırma ekipleri, laboratuvarlarda geliştirilen servis ve hizmetlerin tasarım ve test aşamalarını gerçekleştirecek.

AB İLE AR-GE İŞBİRLİĞİ

Türk Telekom, AB ülkelerindeki öncü araştırma kuruluşlarıyla da işbirliği yapıyor. Türk Telekom Grubu’nun AB 7. Çerçeve Programı ve EUREKA Ar-Ge Programı başlıkları altında 11 adet onaylanmış projesi bulunuyor. Diğer yandan Türk Telekom 2011 yılında Avrupa Birliği’nin EUREKA Ar-Ge Programı altında faaliyet gösteren, Eurogia+ Kümesi?nin Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen ilk telekom operatörü oldu.

ULUSLARARASI BAŞARI

Türk Telekom Grubu bugüne kadar Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’de ve yurtdışında önemli başarılar elde eden birçok ürün geliştirdi. Sebit’in üç kıtaya yayılmış olan online eğitim ürünü Vitamin, TTNET’in Tivibu web TV servisi, Sobee?nin geliştirdiği dünyada ilk kez 11×11 oynanan online oyunu I Can Football Ar-Ge’ye dayalı ürünler arasında yer alıyor. I Can Football ürünü Türkiye dışında Mısır ve Suudi Arabistan’da da kullanıma sunuldu.