Shadow

Kürtçe Linux başkanı görevden etti

Çok dilli hizmet vermek amacıyla, belediye bilgisayarlarında Kürtçe yazılım kullanmaya başlayan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın başkanlığı Danıştay tarafından düşürüldü, belediye meclisi de feshedildi.

Danıştay 8. Dairesi, “belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan” ve belediye bilgisayarlarında Kürtçe dil desteği eklenmiş Ubuntu Linux işletim sistemi kullanmaya başlayan Diyarbakır’ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine karar verdi.

İçişleri Bakanlığı, “hizmetlerinde çok dilli belediyecilik kararı alan” Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınması ve Belediye meclisinin feshi talebiyle Danıştay’a başvurmuştu. Daire, “Belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan” Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine oy birliği ile karar verdi.

ÇOK DİLLİ BELEDİYECİLİK ANAYASA’YA AYKIRI

Dairenin kararında, “çok dilli belediyecilik kararının” gerek Anayasa ve yasa maddeleri, gerekse Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartıkapsamında bir hakkın kullanımı olarak değerlendirilmesinin olanaklı olmadığı vurgulandı. Kararda, söz konusu belediye meclisi kararında belirlenen “çok dilli belediyecilik” yaklaşımının Anayasal ve yasal kurallarla bağdaşmadığının açık olduğuna işaret edildi.

ABD’Lİ UZMAN DESTEK OLMUŞTU

Diyarbakır Sur Belediyesi’nin belediye bilgisayarlarında Kürtçe dil desteği eklenmiş Ubuntu Linux işletim sistemi kullanmaya başlaması tartışmalara yol açmıştı. Ubuntu Güney Afrika’da bir sivil toplum kuruluşu tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi. Ubuntu’nun Kürtçe dil desteği olan sürümü, Sur Belde Belediyesi ile Dil Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin çabalarıyla belediyede kullanılmaya başlanmıştı. Ubuntu’nun Kürtçe’nin yanısıra onlarca dilde versiyonu bulunuyor. Yazılımla ilgili tanıtım toplantısına, ABD’li yazılım uzmanı Rainer Heider de katılmış ve Ubuntu’nun ne olduğunu anlatmıştı.

İLK KÜRTÇE YAZILIM DEĞİL

Ubuntu Linux Kürtçe Çeviri Grubu yöneticisi Erdal Ronahi, “Özgür yazılımın avantajlarından biri, onu her dile çevirebilme özgürlüğüdür. Umarım yazılımı çevirme özgürlüğünü savunursunuz” demişti. Kürtçe dil desteği sunan ilk işletim sistemi Ubuntu değil. Ronahi’nin verdiği bilgiye göre, Kürtçe çeviri çalışmaları Mandrake 9, Debian ve Mandriva Linux’ta kısmen de olsa gerçekleştirilmiş.