Shadow

Küresel spor ekonomisi 115 milyar dolarlık pazar

Rusya’nın 2018 olimpiyatlarını kazanmasında büyük payı olan Helios Partners şirketinin Başkanı Terrence Burns, sporun dünya genelinde 115 milyar dolarlık bir pazar oluşturduğunu söyledi. Spor Pazarlama Konferansı’nda konuşan Burns’e göre spor ekonomisinde en büyük sorun markalaşma eksikliği.

Helios Partners şirketinin Başkanı Terrence Burns, sporun büyük bir endüstri olarak bugün dünya genelinde 115 milyar dolarlık bir pazar oluşturduğunu ve sadece spor olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Rusya’nın 2018 olimpiyatlarını kazanmasında büyük payı olan Burns, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Spor Pazarlama Konferansı’nda (Sports Marketing Conference 2012) yaptığı konuşmada, “Olimpiyat Komitesi, 1986 yılında olimpiyatların marka olduğunu düşünmüyordu. Bize ‘Hayır, Olimpiyat Oyunları marka değildir’ dediler. Ancak iki yıl içinde bunun bir marka olduğunu anladılar. Kulüplerin gelirlerinin yüzde 26’sı sponsorluk faaliyetlerinden geliyor. Örneğin 1984’te Olimpiyat Komitesi iflas etmişti. Sadece Tahran ve Los Angeles aday olmuştu. Los Angeles seçildi. Olimpiyat oyunları sadece bir spor değildir.” dedi.

SPONSOR KALBE HİTAP EDER

Marka geliştirmenin 10 yıl önce yeterince algılanmadığını ifade eden Burns, “Sponsorluktan bahsettiğiniz zaman insanların kalbine hitap ediyorsunuz. Olimpiyatlar gibi organizasyonları düzenlemenin şehirlere katkısı çok büyük. Altyapı yatırımlarının düzenlenmesi, spor yatırımlarının ve tesis sayısının artması ve tabi ülke tanıtımı bunlardan sadece bazıları. Bugün sadece Amerika, Çin ve Rusya, olimpiyatları kazanılması gereken bir yarışma olarak görüyor.” şeklinde konuştu.

İLGİ HASILATA DÖNÜŞMELİ

Arsenal Futbol Kulübü Ticari ilişkiler Başkanı Tom Fox ise 221 ülkede premier lig yayınlarının sürdüğünü ifade ederek, “Beş büyük takımın Facebook’ta 85 milyon taraftarı, buna karşılık bu 5 takımın cirosu ise sadece 3.5 milyar dolar. Coca Cola ve Nike’ın Facebook’ta 42 milyon taraftarı olmasına rağmen 60 milyar dolar ciroları var. Maalesef futbol kulüpleri kendilerine olan bu ilgiyi hasılata dönüştüremiyor. Çünkü biz bugüne kadar satmaya çalıştığımız şeyi tarif edememişiz. İnsanlar ürününüzle ilgili ama erişemiyor olabilirler. Takımlarımızı turneye çıkardığımızda ilgiyi görüyoruz. Ürünün, hizmetin tüketiciye ulaştırılması çok çok önemli. Gerçek değer maçları TV’den izleyenlerden ibaret değil.” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYA ÇOK ETKİLİ

Yeni iletişim teknolojilerini kullanmanın önemine de değinen Fox, “Sosyal medya ve yeni teknolojiler taraftarların kulüpleriyle olan ilişkilerini geliştiriyor. İnsanlar kulüplerini sosyal medyada izleyebiliyor. Futbolcunun golünü anlatmak mı yoksa oradan izletmek mi hangisi daha önemli? Sosyal medya bizim markamızı insanlarla buluşturuyor.” dedi. Fox, “Sattığımız ürün futbol değil, aidiyet. Amacımız insanların bu kulübün üyesi olmaktan gurur duyması. 200 bin aidat ödeyen üyemiz var hepsinin yönetime müdahil olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

SÜRPRİZ KONUŞMACI ALEX

Spor Pazarlama Konferansı’nın sürpriz konuşmacısı ise Fenerbahçeli ünlü futbolcu Alex de Souza’ydı. Sporda pazarlamaya 4-5 yıldan bu yana ilgi göstermeye başladığını belirten Alex, “Çünkü ben de bu işin içerisindeyim. Ülkem Brezilya’da sporda pazarlama sporda pazarlama kendisine verilen önemi çok fazla bulmuyordu. Brezilya, Türkiye ile kıyasladığımda hala sporda pazarlamaya gereken ilgisi göstermiyor. Umarım futbolun hitap ettiği kitleler çok yüksek olduğu için, sporda pazarlama gereken ilgiyi görür, kulüplerin ülkelerin kalkınmasında yeri olur. Aynı zamanda ben kulübüm adına bir şey söylemek istiyorum; içinden geçtiğimiz bu karanlık dönem umuyorum ki aydınlığa ulaşır, kulüp olarak yaşadığımız üzüntü hayal kırıklığı çok büyük.” dedi. Alex, bir soru üzerine de futbolu bıraktığında teknik direktör olmayı düşündüğünü söyledi.

EN İYİ REKLAM 12 DEV ADAM

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Medya Başkanı Paul Stimpson ise 2010’da Türkiye’de yapılan basketbol şampiyonasında yaptıkları tanırım kampanyalarından örnekler verdi. Stimpson, “12 Dev Adam, basketbol için bugüne kadar yapılmış en iyi reklamdı. Türkiye’yle bütünleşti. Ancak küçük bir sorun vardı; bu reklamda rol alan oyuncuların hepsi bir şekilde yaralandı ve şampiyonaya katılamadı. Gelmiş olup olmamaları çok da önemli değildi. Zaten kendi takımları katılacaktı.” dedi. Stimpson, “Global Organizasyonların Lokal Uygulamaları” adlı konuşmasında, spor endüstrisinde pazar farklılıklarına değinerek, küresel pazarlarda başarılı olmak için yerel uygulamaların başarıda önemli unsur olduğunu anlattı.

SPOR İLE YÜKSELİŞE GEÇENLER

Spor Pazarlama Konferansı’nda, “Tour de France: Pazarlama Başarısı”nı ise Amaury Sports Organisation Pazarlama ve Satış Direktör Vekili Stephane De Miollis, çarpıcı başarı öyküleriyle anlattı. Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ise “2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul” başlıklı konuşmasında, “Yerel yönetimlerin bizim gibi yapılanmaları sporun gelişmesi ve kitlelere ulaşması açısından çok önemli. Burada benzersiz bir çalışma yapısı ve teknolojinin en son imkanlarıyla geliştirilmiş tesislerimizde İstanbul’a hizmet veriyoruz.” dedi. Türk Hava Yolları’nın Kurumsal İletişim Başkanı Zeki Çukur da, “Yüksekten Uçuş – Spor Pazarlaması ile Globale Giden Yol” başlıklı konuşmasında, spora yaptıkları yatırımlarla dünyaca ünlü global bir marka olma yolunda adımlar attıklarını vurgulayarak, “Global marka olmak, global düşünmekten geçer” şeklinde konuştu.