Ekonomik krizin ilacının teknoloji olduğunu belirten HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, “Kriz iyileşmenin başlangıcıdır. Hasta ateşi çıktığında yapması gerekenleri yapıyor. Gerekli önlemi ve tedaviyi alıyor. Krizin ilacının teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de ekonomik yavaşlamanın ilacı teknolojiye yatırımdır.” dedi.
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, ekonomik krizin ilacının teknoloji olduğunu söyledi. 2011 yılını değerlendirmek için Ritz Carlton Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Urçar, “Biz HP olarak 2012 yılında Türkiye’ye iyimser bakıyoruz. Kriz iyileşmenin başlangıcıdır. Hastanın ateşi çıkması gibidir. Hasta ateşi çıktığında yapması gerekenleri yapıyor. Hasta olduğunu kabul ediyor. Gerekli önlemi ve tedaviyi alıyor. Bu anlamda kriz beklentisi konusunda biz iyimseriz. Krizin ilacının teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de ekonomik yavaşlamanın ilacı teknolojiye yatırımdır. Ben Türkiye’de yüzde 3-4 büyüme olacağını, bilgi teknolojileri pazarının da yüzde 5-6 büyüyeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
FATİH, VİZYONER BİR PROJE
Fatih projesinin sadece bir tablet projesi olmadığını, eğitimin dijitalleşmesi projesi olduğunu vurgulayan Urçar, “Fatih projesi, çok vizyoner bir proje. Ancak devletin bu konuda anahtar teslim bir hizmet sağlayana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Pilot uygulama sürecinde eksikliklerin görüleceğine inanıyorum. Bu başarılırsa, eğitim sistemini bulut bilişim teknolojisine taşıyan ilk ülke olabilir.” dedi.
YILI 127 MİLYAR GELİRLE KAPATTIK
Globalde en yakın rakiplerinden yaklaşık 20 milyar dolar önde olduklarını ve Türkiye’de de en yakın rakiplerinin 2 katından daha büyük bir müşteri portföyüne sahip bulunduklarını ifade eden Urçar, şunları söyledi: “Finansal olarak baktığımızda ekonomik çalkantıların yaşandığı bu dönemi geçen yıla benzer şekilde 127 milyar dolar gelirle kapattık. 2011 yılında HP Türkiye olarak yüzde 10’un üzerinde büyüdük ve 2012’yle ilgili tüm kaygılara rağmen bu yıl da büyümeyi hedefliyoruz. HP Türkiye, içinde bulunduğu Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika Bölgesi’nin en hızlı büyüyen en başarılı ülkesi oldu. Bu HP Türkiye için yeni bir başarı değil. HP Türkiye 10 yıldır toplam bilgisayar pazarında, 20 yıldır yazıcılarda ve 10 yıldır da sunucularda ülkemizde pazar lideridir.”
BİLİŞİM PAZARI 9.3 MİLYAR DOLAR
Araştırma şirketi IDC’ye göre Türkiye bilişim pazarının 2011 yılında 9,3 milyar dolar büyüklüğe eriştiğini ve bunun yüzde 81’ini donanım, yüzde 8?ini yazılım ve yüzde 11’ini hizmetlerin oluşturduğunu açıklayan Urçar, “Sektörde önceki yıla göre yüzde 9 büyüme, son 4 yıllık dönemde ise yüzde 30 büyüme gerçekleşmiş durumda. IDC’ye göre 2012 mobil cihazlar ve mobil uygulamalar yılı olacak. Masaüstü sistemlerden iki kattan daha fazla mobil cihaz sevk edilecek ve mobil cihaz satışlarından elde edilen gelir katlanarak artacak. Mobil cihaz devrimiyle birlikte 2012’de 85 milyar mobil uygulama indirilecek, yazılım uygulamalarının yüzde 85’i bulut bilişimi destekleyecek ve mobil internet harcamaları kablolu internet harcamalarını tarihte ilk kez aşacak.” şeklinde konuştu.
MOBİL CİHAZ PAZARINDAN ÇEKİLMEDİK, YENİ TABLET YOLDA
HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Kategori Yöneticisi Ertuğ Ayık ise, şirket olarak mobil cihaz sektöründen çekilip çekilmedikleri sorusu üzerine şunları söyledi: “HP, kesinlikle mobiliteden çıkmış değil. HP sadece WebOS işletim sistemleri kullanan cihazlar üretmeyecek. Farklı işletim sistemleri kullanan mobil cihazları üretmeye devam edecek. Hem tablet hem de taşınabilir bilgisayar kategorisinde çok farklı ürünler yolda. Tablette bir denememiz oldu ama geri çekildik. Yine bir tablet denememiz olacak.”
VERİ PATLAMASI VAR, ACİL ÖNLEMLER ŞART
2012’de dijital evrenin büyüklüğünün 2.7 milyar terabaytı bulması beklendiğini ifade eden Urçar, “Bu bilgileri içeren sabit diskleri üst üste koyduğumuz zaman Güneş Sistemi’nin en uzak gezegeni Pluton’a 10 kez gidip gelecek kadar büyük bir disk yığını elde ediyoruz. Üstelik bugün dünya nüfusunun yalnızca dörtte biri internete bağlı. Nüfus artışını da göz önünde bulundurursak, dijital veri yükünün alabileceği boyutları daha iyi anlayabiliriz. Örneğin, Gartner’a göre Kasım 2011’de Facebook’a 30 milyar içerik girildi ve son verilere göre YouTube’a günde 4 milyar video yükleniyor. ‘Bilgi Patlaması’ olarak adlandırılan bu muazzam veri yığının altında kalmamak için Bulut Bilişim çözümlerine ihtiyaç var.” dedi.
KÜRESEL BULUT PAZARI 150 MİLYAR
2013’te bulut bilişim pazarının 150 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını ve 2014 yılında 3 milyar kişinin mobil cihazlar ve internet kullanarak web’de en az bir elektronik işlem yapmış olacağını hatırlatan Urçar, sözlerine şöyle devam etti: “Geleceğin dünyası mobil internet ve bulut dünyasıdır. Gartner’a göre 2016’da dünyanın ilk 1000 şirketinin yarısı verilerini genel bulutta tutacak. HP’nin 2011 itibariyle Fortune Global 500 listesinde yer alan 400 şirkete çözüm sağladığını hatırlayacak olursak bu 1000 şirketin önemli bir bölümüne yine HP’nin çözüm sağlayacağını söylemek yanlış olmaz.”