Mikroblog sitesi Twitter, üyelerin gönderdiği mesajları denetleyeceğini, üyelerin bulunduğu ülkenin yasalarına aykırı olanların silineceğini açıkladı. Twitter, üye sayısının artması için böyle bir uygulamanın zorunlu olduğunu savunuyor.
Twitter’ın bu uygulamasıyla ilgili Amerika’nın Sesi web sitesinde yer alan yorum oldukça dikkat çekici. Uygulama hayata geçtiğinde, örneğin Fransa’da Ermeni soykırımı olmadığını, Türkiye’de ise olduğunu savunan twitter mesajları (tweet’ler) iki ülke için ayrı sansür programı uygulanacağından otomatik olarak silinebilir.
Uygulama başladığında mesajı silinen kullanıcılara, mesajlarının neden silindiğine dair bir açıklama gönderilecek. Aslında bu Twitter’ın ilk sansürü değil. Twitter, halen bazı mesajları siliyor. Ancak bunu dünya çapında tek bir uygulamayla yapıyor. Yeni uygulamayla kullanıcının bulunduğu ülke hukukuna göre mesajların filtrelenmesi ve silinmesi mümkün olacak.
Bugüne kadar özgürlük arenası olarak bilinen, dünyadaki yeni nesil devrimlerde büyük katkısı olduğu ifade edilen Twitter’ın şimdi ifade özgürlüğü yerine sansürcü bir mekanizma geliştirmiş olması, bunu da sadece üye sayısını daha fazla artırmak, faaliyet gösterdiği ülke yönetimleriyle iyi geçinmek ve sonuçta da ticari çıkarlarını maksimize etmek için yapacak olması siteyi ifade özgürlüğünün en önemli kalerinden biri olma konumundan çıkaracak gibi gözüküyor.
Şirket daha geçtiğimiz yıl dünyada ifade özgürlüğünü desteklediğini duyurmuş, bunu da “tweet’ler akacak” adlı bir kampanyayla ilan etmişti. Şimdi Twitter’ın tam tersi bir tutum içine girmesi, sosyal medya çağını bizzat yaşayan bizler için büyük bir hayal kırıklığı.
Son bir not; Twitter’ın başlatacağını duyurduğu sansür uygulaması tüm dünyada milyonlarca twitter kullanıcısı tarafından protesto edilecek.