Shadow

Güvenli e-postada sıkı bir alternatif: Tutanota

Tutanota

MELİH BAYRAM DEDE

Daha önce güvenli iletişim için kullanabileceğiniz ProtonMail adlı elektronik posta servisinden söz etmiştim. Bu yazımda ise ProtonMail’e alternatif olarak kullanabileceğiniz Tutanota’ya yakından bakacağız. Konuya ProtonMail ile giriş yapmış olsam da aslında Tutanota bu kulvarda daha önce faaliyete başlamıştı. ProtonMail 16 Mayıs 2014’te İsviçre’nin Cenevre şehrinde faaliyete başladı.

Dünyanın ilk uçtan uca şifreli posta hizmeti

Tutanota ise ProtonMail’den daha önce 2011’de Almanya’nın Hannover kentinde yola çıkmıştı ve bu nedenle tüm posta kutusunu şifreleyen dünyanın ilk uçtan uca şifreli posta hizmeti unvanını hak ediyor. Tanıtımlarında “Birlikte kitlesel gözetimi durduracağız” ifadesini kullanan şirket, gizliliğin temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yaparak, “Tutanota’yı herkese güvenli e-postalar göndermenizi sağlamak için inşa ediyoruz” diyor.

“Gizliliği korumak bizim görevimiz”

Almanya merkezli şirket, “Gizlilik haklarımız için mücadele etmek -dünyadaki gazetecileri, bilgi uçurucuları (Whistleblower-Muhbir) ve insan hakları aktivistlerini korumak- bu bizim görevimiz olmuştur, çünkü şifreli e-posta hizmeti Tutanota’yı oluşturmaya başladığımızdan beri bu bizim toplumumuzda paylaşılan bir değerdir.” cümlelerinin altını çiziyor.

Pek çok farklı kesimden kullanıcı kitlesine sahip

Tutanota markası, Latince “güvenli mesaj” anlamına gelen “tuta” ve “nota” kelimelerinden alınarak üretilmiş. Gönderilen içeriği uçtan uca şifreleyerek ileten Tutanota, dünya çapında, gizliliğine önem veren bireyler, kurumlar, sivil toplum kuruluşları, aktivistler, gazeteciler gibi pek çok farklı kesimden kullanıcı kitlesine sahip.

Her platformda ve her cihazda

Tutanota’nın 1 GB kapasiteli bireysel sürümü ücretsiz kullanılabiliyor, işletme sürümünden ise ücretli olarak yararlanılabiliyor. Servisi web tarayıcınız üzerinden kullanabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza yüklemek isterseniz Tunanota’nın Windows, Linux ve MacOS işletim sistemleri için yazılımları mevcut. Mobil platformlarda ise web tarayıcısı ile Android ve iOS cihazlarınızdan yine servisi kullanabiliyorsunuz.

Uçtan uca şifreleme teknolojisi kullanıyor

Temel olarak e-posta servisi, adres defteri ve takvim hizmeti sunan şirket, bu ortamdaki verilerinizin uçtan uca şifrelenmesiyle güvende olduğunu savunuyor. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile ikinci bir güvenlik katmanı sağlanıyor. 2FA bilindiği gibi bugün pek çok web servisinde mevcut.

Tutanota, Alman yasalarına tabi

Sunucuları Almanya’daki yüksek güvenlikli veri merkezlerinde bulunan Tutanota, Alman yasalarına tabi. Şirket, bu durumu, “Alman anayasası ifade özgürlüğü ve insanın mahremiyet hakkının önemini vurgulamaktadır.” şeklinde sunsa da gerektiğinde Alman makamlarından gelen talepleri cevaplamak zorunda olduğu akıldan çıkarılmamalı.

“E-postalarınız hiç bu kadar güvenli olmamıştı”

Şirket, veri gizliliği için çok iddialı ifadeler kullanıyor. Örneğin, “E-postalarınız hiç bu kadar güvenli olmamıştı. Yerleşik şifreleme, posta kutunuzun size ait olduğunu garanti eder: Kimse verilerinizin şifresini çözemez veya okuyamaz.” ifadeleri dikkat çekici.

Kullandığınız servisten memnun değilseniz…

Sonuç olarak, eğer güvenli e-posta arayışı içindeyseniz ve bugüne kadar kullandığınız servislerin gizliliğinizi ihlâl eden uygulamalara imza atmasından şikâyetçiyseniz Almanya merkezli Tutanota’yı deneyebilirsiniz. Ancak, yüzde 100 güvenlik ve gizliliğin hiçbir zaman mümkün olduğunu unutmadan.

Profesyoneller için | Logitech MX Master 3 fare incelemesi

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Yeni videolardan haberdar olmak için Telegram kanalıma da abone olabilirsiniz: https://t.me/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede