Teknolojinin hızlı gelişimine rağmen, önümüzdeki on yıl içinde televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması mümkün görünmüyor. Reklam gelirlerinde hala TV ilk sırada ve teknoloji aksine TV’yi tehdit etmek yerine, onu güçlendirecek araçlar sunuyor
İnternete bağlı televizyonların kullanımının, Avrupa ülkelerinde giderek artmasına rağmen, bu durum günümüzde var olan televizyon setlerinin kısa vadede ortadan kalkarak tamamen internete bağlı sisteme geçileceği anlamına gelmiyor. Deloitte’un “Teknoloji ve TV: Güzel Arkadaşlığın Devamı” raporuna göre, her ne kadar kullanıcıların bilgisayar, taşınabilir bilgisayar ve tablet kullanım oranları bir hayli yüksek olsa da, kullanıcılar televizyon programlarını bu cihazlarla izlemeye sıcak bakmıyor.
1950’DE DÜNYADA 5 BİLGİSAYAR VARDI
Günümüzde teknolojinin, genellikle kullanıcıların medyayı kullanış biçimini değiştirdiği çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Rapora göre teknoloji, davranış değişikliği yapmıyor; fakat davranışı belirli bir kalıba oturtuyor. Geçtiğimiz yıllarda, teknolojik gelişimin, kullanıcıların esnek olmayan medya alışkanlıklarını tatmin etme amacıyla ticari ihtiyaçlar tarafından şekillendirildiği söylenebilir. 1950’de dünyada sadece beş bilgisayar varken, günümüzde bilgisayar temelli aletlerin sahiplik oranı hane başına dört adede ulaşmış durumda.
HANE BAŞI 4 BİLGİSAYAR DÜŞÜYOR
Yapılan araştırmaya göre ise Avrupa’da bir kişinin bilgisayar, tablet, akıllı telefon, cep telefonu, kamera, oyun konsolu ve MP4 çalar cihazlarına sahip olma oranında 3,8’lik ortalamayla Fransa ve İngiltere başı çekerken, Hırvatistan, Almanya ve Belçika cihaz sahiplik oranı en yüksek diğer ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise bu sıralamada ortalama 3,4 cihaz ile altıncı sırada yer alıyor.
HENÜZ TV MİADINI DOLDURMADI
Rapora göre, sadece Avrupa ülkelerinde, günde iki milyar saat televizyon izleniyor, günlük 131 milyon dolarlık televizyon reklamı yayınlanıyor ve ödemeli televizyonların yıllık geliri toplamda 200 milyar doları geçiyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere televizyonlar hala kullanıcıların hayatındaki sağlam yerini koruyor.
REKLAM VE ABONE GELİRİ ARTIYOR
Önümüzdeki 10 yılda büyük bir davranış değişikliği görülmediği takdirde, televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması ya da televizyon sisteminin kırılması pek mümkün görünmemekle birlikte, televizyon endüstrisinin reklam ve abonelik ücretlerine yüzlerce milyar dolar katkı sağlamaya devam edeceği düşünülüyor.