Fabrikada işlenmek üzere toplanan çay yapraklarının beklemeden kaynaklanan hasar nedeniyle maddi kayba neden olması Doğuş Çay’ı harekete geçirdi ve Vodafone İş Ortağım programı kapsamında hayata geçirilen otomasyon projesiyle şirket 1 milyon TL tasarruf yaptı.
Doğuş Çay, Vodafone İş Ortağım programı kapsamında hayata geçirilen ‘Telemetri Sistemi ile Çay Ölçümü Uygulaması’yla 1 milyon TL tasarruf yaptı. Sistemle, fabrikanın üretim kapasitesi kadar çayın toplanması ve işleme için teslimi sağlanarak, çay yapraklarının beklemeden kaynaklanan olası hasar görmesi ve dolayısıyla da maddi kayıplar en aza indiriliyor. Halen yüzde 35 kapasiteyle devrede olan bu sistemle bugüne kadar 1 milyon TL tasarruf yapan Doğuş Çay, sistemin tam kapasiteyle devreye girmesiyle birlikte 7-8 milyon TL tasarruf yapmayı hedefliyor.
KÜRESEL TECRÜBEMİZİ KULLANIYORUZ
Projenin tanıtımı için Rize Ayder Yaylası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Vodafone Kurumsal Satış Bölüm Başkanı İnanç Erol, “Vodafone, tüm dünyada 15 milyonun üzerinde kurumsal müşteriye hizmet veriyor. Vodafone İş Ortağım ile her ölçekteki kurumun iş sürecini kolaylaştırmayı ve iletişim maliyetlerini kontrol altında tutmayı hedefliyoruz. Globalden edindiğimiz deneyim ve birikimi Türk şirketlerinin hizmetine sunuyoruz. Doğuş Çay işbirliği ile geliştirdiğimiz Telemetri Sistemi ile Çay Ölçümü Uygulaması sayesinde çay üreticilerinin ve çiftçilerin iş yapma süreçlerini daha verimli hale getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
HEDEF 7-8 MİLYON TL TASARRUF
‘Telemetri Sistemi ile Çay Ölçümü Uygulaması’yla ilgili bilgi veren Doğuş Çay Kurucusu ve Genel Müdürü Alpaslan Karakan ise, “Sistemin henüz yüzde 35’inin devreye girmesine karşın, şimdiden 1 milyon TL tasarruf ettik. 750 bin dolarlık toplam yatırım sonucunda, sistemin tamamının devreye girmesi ile 3 yıl içinde tasarruf tutarının 7 – 8 milyon TL’ye ulaşacağını öngörmekteyiz. Sistemin bize en büyük getirisi kalite, hızlı bilgi paylaşımı, müstahsil ile güvenli ve şeffaf bir ilişki ve verimlilik artışı. Proje tamamlandığında, bu hizmeti 500 çay alım merkezimize taşımış olacağız. Bu projeden elde edeceğimiz tasarrufla Onkoloji Hastanesi yapacağız.” dedi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Telemetri, bir sistem ya da tesisin uzaktan kablo veya kablosuz olarak izlenmesi veya kontrol edilmesi anlamına geliyor. ‘Telemetri Sistemi ile Çay Ölçümü Uygulaması’yla, fabrikanın üretim kapasitesi kadar çayın toplanması ve işleme için teslimi sağlanarak, çay yapraklarının beklemeden kaynaklanan olası hasar görmesi ve dolayısıyla da maddi kayıplar en aza indiriliyor. Bugüne kadar manuel olarak tutulan alım/satım kayıtlarının dijital ortama taşındığı için, her müstahsilin elektronik kartlarıyla şirkete teslim ettiği çay miktarı şirketin veritabanına işleniyor. Sistem, hata ihmalini ortadan kaldırarak, üretici ile kurulan şeffaf ticari ilişkinin güven zemininde ilerlemesine imkân veriyor. Tüm çay alım merkezlerinin bilgileri tek bir merkezden gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor. Çay nakliyatı sürecinde meydana gelebilecek aksaklıklar ve gecikmelerden doğan zararı minimuma indiren Telemetri Sistemi ile Çay Ölçümü Uygulaması; çay üreticilerine zamandan tasarruf, kaliteli ürün, düşük maliyet ve hız gibi pek çok avantaj sağlıyor.