Medya Derneği ve International Center for Journalists (ICFJ), ‘Uluslararası Medya Etiği Atölye Çalışması’nda hazırladığı ‘Gazetecilik Etik İlkeleri’ni yayınladı. Gazeteciler için etik kural hazırlanması yeni bir olgu değil. Burada benim dikkatimi çeken (sanıyorum) Türkiye’de ilk kez “Blog Yazma Etiği” kurallarının belirlenmesi oldu. İşte ‘blogger’lardan uyması beklenen etik kurallar:
Blog Yazma Etiği
Etik standartlar mevzu bahis olduğunda, geleneksel gazetecilik değerleri ve ilkelerinin blogcular ve diğer sosyal medya türleri için de değişmeden kalması yönünde genel bir uzlaşma vardır. Birçok gazeteci ve haber kuruluşu için bu yeni bir alandır; fakat temel ilkeler özünde aynıdır:
- Blogcular dürüst ve adil olmalı, hakikati söylemelidir.
- Üslupları veya fikirleri intihal etmemeli veya çalmamalıdır.
- Mümkün olduğu her zaman kaynakları belirtmeli ve onlara bağlantı vermelidir.
- Hakkında yazdıkları kişilerin özel hayatlarını ihlal etmemek konusunda dikkatli olmalıdır.
- İnternet sitesindeki alıntıların, başlıkların, fotoğrafların ve diğer içeriğin yanlış sunulmadığından emin olmak önemlidir.
Blog yazmanın başka önemli boyutları da vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Blog yazarı, kurumunun ilkelerine uygun davranmalı ve gazetede veya televizyon ve radyoda kabul görmeyecek kişisel fikirlerini açıklamaktan kaçınmalıdır.
- Blog içeriğinde hiçbir şekilde nefret dili veya tektipleştirici dil kullanılmamalıdır.
- Gazeteciler kullandıkları malzeme, ses kaydı, fotoğraf, görüntü ve diğer görsel malzemelere kaynak göstermelidir. Haber hırsızlığından her durumda kaçınılmalıdır.
- Kimi özel durumlarda blog sahibinin kimliğini gizlemesi ve mahlas kullanması kabul edilebilir.
- Hiçbir durumda gerçek ya da bağlam saptırılmamalıdır.
- Blog sahibi yazdıkları konusunda hesap verebilir olmalıdır. Hata yaparsa bunu kabul etmeli ve derhal düzeltmelidir.
***
Gazeteci Alper Görmüş, Indiana Üniversitesi gazetecilik profesörü Sherry Ricciardi ve USA Today gazetesi eski yöneticisi Frank Folwell?ın eğitmenliğini yaptığı atölye çalışmasına Türk basınının çeşitli kurumlarından ve şehirlerinden yaklaşık 25 gazeteci katılmıştı. Gazetecilerin 3 günlük atölye çalışması süresince belirledikleri etik ilkeler eğitmenler tarafından tekrar düzenlenip sadeleştirildi. Aynı çalışma kapsamında hazırlanan ‘Gazetecilik Etik İlkeleri’ni ise şu adreste okuyabilirsiniz: http://medyadernegi.org/turkiyeli-gazeteciler-icin-etik-ilkeler