Fatih projesinde Android işletim sistemi şartı getirilmesini eleştiren Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık, “(Apple) iOS ya da (Google) Android’in en iyisi olduğuna nasıl karar veriyoruz? Eğitimin işletim sisteminden, donanımdan tamamen bağımsız olması lazım. Çeşitli markaların ürünlerini alalım, hangisi daha verimli oluyorsa onu tercih edelim.” dedi.
Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık, Fatih projesinde öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların satın alma şartnamesinde Google’ın öncülüğünde geliştirilen Android işletim sistemi şartı getirilmesini eleştirdi. Şirketin İstanbul’daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Varlık, Fatih projesinde, Apple ürünlerinin neden tercih edilmediği sorusu üzerine, “Donanım bir araçtır. Öncelikle öğrencilerin öğrenme şeklinin değişmesi lazım. Bunu da değiştirecek olan içeriktir. Eğitim sistemimizi tamamen işletim sisteminden bağımsız hale getirelim. Çeşitli markaların ürünlerini alalım, hangisi daha verimli oluyorsa onu tercih edelim. (Apple) iOS ya da (Google) Android’in en iyisi olduğuna nasıl karar veriyoruz? Eğitimin işletim sisteminden, donanımdan tamamen bağımsız olması lazım. Pilot projede Android istendi Apple dışarıda kaldı. Adobe’nin tüm dünyada destek vermeyi durdurduğu Flash istendi, USB bağlantısı istendi. Asıl önemli olan, öğrencinin eğitim anlayışını nasıl değiştireceğimiz.” dedi.
100 DOLARDA 42 DOLAR VERGİ
Türkiye’de Apple ürünlerinin fiyatının yüksek olduğu eleştirisi karşısında ise Varlık şunları söyledi: “iPod Nano’larda 100 dolarda 42 dolar vergi var. Hedefimiz ürün fiyatlarını Avrupa ile aynı seviyelere getirmek. Türkiye’de Apple ürünleri Euro’ya endeksli olarak satılıyor. Bu nedenle fiyatları ABD ile aynı seviyelere getiremiyoruz. Yoksa ABD fiyatlarıyla Apple ürünlerini Türkiye’de satabiliyor olmayı biz de çok isteriz. Bir dönem Türkiye’de ABD fiyatının altında Mac Book Pro ve Mac Book Air satıldığı dönemler oldu. Hatta üzerine taksit bile yapıyorlardı. Bu fiyatlandırma stratejimiz değişecek. Fiyatları fazla düşürürseniz, ya satış kanalını ya da Bilkom’u çatlatırsınız. Biz sitemizde sadece fiyatlarımızı duyuruyoruz. Bizim asıl satışlarımız bayiler kanalıyla gerçekleşiyor.” şeklinde konuştu.
BİLKOM iPHONE GETİREMİYOR
Apple’ın GSM operatörleri kanalıyla satılan iPhone hariç tüm ürünlerini Türkiye’de satışa sunduklarını belirten Cömert, “Bilkom’u her gün 450 kişi arıyor. ‘iPhone aldım, şu sorunum var’ diyor. Biz iPhone satmadığımız halde destek veriyoruz. ‘Ekranı çatladı! dediğinde ‘Bir dakika dur’ diyoruz. Biz yedek parça sağlamıyoruz. iPhone’u Türkiye’de sadece GSM operatörleri satışa sunuyorlar. Bu ürünleri getirenler, yedek parçasını da sağlamak zorunda.” şeklinde konuştu. Bilkom’un satışlarında son dönemde son kullanıcı payının arttığını ifade eden Varlık, “2002’de satışlarımızın yüzde 100’u kurumsal satıştı. Şu anda yüzde 80’i perakende ve son tüketiciye ulaşıyoruz. Bu Apple’ın da değiştiğini gösteriyor.Apple Türkiye ofisinin açılmasını biz şiddetle istiyoruz. Türkiye’de yabancı bir firmanın yatırım yapması ve iş geliştirme alanında çalışması önemli bir şey. Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Onla bize işimizi büyütmek açısından katkı sağlayacak. 1984’te kuruldu, 27 yıldır Apple’ın distribütörlüğünü sürdürüyoruz. Geçen yıl satışlarımızda 215 milyon TL’yi geçtik. Çalışan sayımız 85 kişi. ‘Dijital Yaşam Koçunuz’ felsefesiyle hareket ediyoruz. Bir süre önce Ankara’da Dijital Başkent etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bir süre sonra da Dijital Ege çalışmamız olacak. Bu yıl ayrıca, Dijital Güney Doğu ve Dijital Marmara etkinliklerimiz olacak.” dedi.
2 YIL GERÇEK GARANTİ VE ORİJİNAL PARÇA DESTEĞİ
Bilkom Pazarlama Direktörü Erkan Tüfekçioğlu ise, şirket olarak “Dijital Yaşam Koçunuz” felsefesiyle hareket ettiklerini belirterek, “Biz Bilkom olarak 28 yıldır, Apple ürünlerinin satış sonrası hizmetlerini veriyoruz. Gerçek 2 yıl garanti veriyoruz. Orijinal yedek parça kullanıyoruz. Personelimizi eğitiyoruz. Eğitimli bir ekiple çalışıyoruz. Tüketiciyi bilgilendirmeye çalışıyoruz ve tüketicinin kendisi için doğru ürünü seçmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. 13 ilde Apple’ın onayladığı, orijinal yedek parçalarda destek sağlayan 25 Apple yetkili servisimiz var.” dedi.
SATIŞLAR DÖRT KAT ARTTI
Tüfekçioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Satışlarımız son dört senede, dört kat arttı. Apple kullanıcı sayısı bununla ilişkili olarak, operatörlerin satışlarının da katkısıyla hızla artıyor. Farklı şirketlerden alınan Apple ürünlerinin satış sonrasında yaşanan sorunlar günün sonunda bize dokunuyor. Bu nedenle biz, Bilkom güvencesiyle alınan ürünlerde güvence veriyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirme hedefimiz var. Biz Bilkom olarak 28 yıldır, Apple ürünlerinin satış sonrası hizmetlerini veriyoruz. Gerçek 2 yıl garanti veriyoruz. Orijinal yedek parça kullanıyoruz. Personelimizi eğitiyoruz. Eğitimli bir ekiple çalışıyoruz. Tüketiciyi bilgilendirmeye çalışıyoruz ve tüketicinin kendisi için doğru ürünü seçmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. 13 ilde Apple’ın onayladığı, orijinal yedek parçalarda destek sağlayan 25 Apple yetkili servisimiz var.”
APPLE ÜRÜNLERİNİ BİLKOM’DAN ALANLARA ÖZEL PORTAL
Bilkom Pazarlama İletişimi Müdürü Azade Çerkezoğlu Çavuş da, şirketin müşterilerine yönelik kurulan “Dijital Yaşam Portalı” hakkında bilgi verdi. Portalda videolar, trendler ve destek başlıkları altında toplam üç dalda içerik yer aldığını belirten Çavuş, “Bilkom’dan ürün alanlara bu portaldaki içeriklere erişim izni için şifreler verilecek. Bu daha çok video ağırlıklı ve neyin nasıl yapılacağının görsel olarak anlatıldığı bir portal. Türkiye’de Apple kullanıcıları arasında bayanları oranı çok yüksek. Yüzde 50’lere yakın bayan Apple kullanıcısı var. Bu nedenle Dijital Yaşam Portalı’ndaki videolu derslerin seslendirmelerinde bayan sesi kullandık.” dedi.