Bilgisayar sahibi olmak için markalı ve pahalı bilgisayarları tercih etmek yerine, kendi zevkinize göre bir bilgisayar üretmeye ne dersiniz?
Önünüzde iki seçenek var. Markalı bilgisayar almak veya bilgisayarınızı kendiniz toplamak. Markalı bilgisayar alacaksanız, bilgisayarın yanında markaya da para ödeyeceğinizi unutmayın. Markalı bilgisayarlar her zaman daha pahalıdır. Hele hele ünlü markaları tercih edecekseniz durum daha da vahimleşir. Önerimiz, bilgisayarınızı kendiniz yapmanız. Bunun için öyle çok büyük tecrübe gerekmiyor. Öncelikle, piyasada bilgisayar parçası satan firmaların fiyat listelerinden edinin ve bu listelerden hangi özelliklerde bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsanız o özelliklerde bir bilgisayarı oluşturacak parçaları seçin. İstanbul’daki okuyucular, Anadolu yakasında Kadıköy, Avrupa yakasında ise Mecidiyeköy’de alışveriş yapabileceğiniz uygun ithalatçı firmalar bulabilir.
Liste hazırlayın
İşlemci, ana kart, RAM, kasa, ses kartı, ekran kartı, (gerekliyse radyo-tv kartı), hoparlör, monitör, disket sürücü, CD sürücü, modem, sabit disk gibi temel donanımların bir listesini çıkarın ve hesaplayın. Aynı özelliklerde ve hatta daha düşük konfigürasyonda bir markalı bilgisayarla karşılaştırın. Toplayacağınız bilgisayarın daha ucuza mal olacağını göreceksiniz. Hem istediğiniz özelliklere sahip bir bilgisayara sahip olacaksınız, hem de daha ucuza mal edeceksiniz.
Hızlı adaptasyon
Markalı bilgisayarlarda konfigürasyonlar üzerinden oynama yapma imkanınız yoktur. Firma hangi özelliklerde bir bilgisayar toplamışsa onunla yetinmek zorundasınız. Çoğu zaman markalı bilgisayarların konfigürasyonlarının daha eski olduğunu görürsünüz. Örneğin, Pentium 3000 işlemci çıktı diyelim. Bu işlemci, bilgisayar parçası ithal eden ve satan bir firma tarafından hemen piyasaya verilirken, seri üretim yapan bir firma konfigürasyonlarını yenilemekte sizin kadar hızlı davranamaz.
Toplama bilgisayar kullanmanın en önemli avantajlarından biri de, bilgisayarınızın konfigürasyonunu istediğiniz an az bir maliyetle geliştirmenize imkan sağlaması. Örneğin, yeni bir işlemci çıktıysa, sisteminizi yükseltmek istediğinizde yeni bir işlemci satın alarak hemen yükseltme yapabilirsiniz. Markalı bir bilgisayarda ise, garanti süresi boyunca o bilgisayara dokunmanız, içini açmanız ve değişiklik yapmanız mümkün değildir. Aksi takdirde, bilgisayarınız garanti kapsamı dışında kalır.
Parça başı garanti
Garanti konusu açılmışken, belirtmeden geçmeyelim. Markalı bilgisayarlar en az 1 yıl garantilidir. Bir çok kişi de teknik servis desteği ve garantisi nedeniyle markalı bilgisayar tercih eder. Oysa, toplama bilgisayarınızda kullanacağınız her parçaya da üretici firma tarafından garanti verilir. Garanti süresi bir çok parçada 3 yıl, hatta RAM gibi parçalarda ömür boyudur. Özetle, garantisi var diye markalı bilgisayar almanın mantığı yoktur.
Markalı bilgisayarla, toplama bilgisayar arasında teknolojik farklar olabilir mi? Bu mümkün değildir. Çünkü, dünyadaki tüm bilgisayarlarda aynı firmaların ürettiği parçalar kullanılır. Örneğin sözkonusu olan işlemci ise, üretici firmanın önünde, Intel, AMD gibi markaların dışında hiç bir seçenek yoktur. Bugün bilgisayar üreticilerinin hiç biri kendi işlemcisini üretmiyor.
Kendiniz müdahale edin
Bilgisayarınızı kendiniz toplamanız, ileride karşılaşacağınız sorunlara kısa sürede müdahale etmenize olanak sağlar. Örneğin, bir arıza oldu diyelim. Markalı bilgisayar kullanıyorsanız, ilgili firmanın teknik servisini aramanız gelip müdahale etmelerini beklemeniz, hatta sorun büyükse, bilgisayarı sizden alıp götürmelerine razı olmanız gerekir. Bir bilgisayarın onarım süresi ise en az bir haftadır. Eğer bilgisayarınızı kendiniz toplamışsanız, sistemizine daha aşinasınızdır. Kısa sürede bilgisayarınızı açıp müdahale edebilir, hele sorun küçükse bir kaç dakika içinde onarıp, kaldığınız yerden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Bilgisayarınızı kendiniz topladığınız takdirde, zaten teknik konularda tecrübe edineceksiniz.
Kendiniz toplamaya cesaret edemiyorsanız bile, gidin bir bilgisayar parçası satan firmaya. Oluşturacağınız bilgisayar için gerekli olan parçaları seçin, satın alın ve başında bekleyerek toplamalarını isteyin. Toplamak için bir miktar ücret talep edeceklerdir. Unutmayın, bu sizin için iyi bir tecrübe olacaktır. Markalı bilgisayar almadığınız için elde ettiğiniz kâr da cabası.
Melih Bayram Dede, Eğitimbilim, Ekim 2002.