Shadow

TechnoLogic – 21. Bölüm

Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede, TechnoLogic adlı televizyon programıyla TV Net ekranında.

Dede’nin hazırlayıp sunduğu TechnoLogic’te, bilgisayar ve internet alanındaki yeni gelişmeler, teknoloji dünyasından yeniliklere yer veriliyor.

Görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine yazabilirsiniz.

Not: TÜRKSAT 2A uydusu ile İstanbul genelinde karasal yayın yapan TV Net’in frekans bilgileri için bakınız: http://www.tvnet.tv.tr/

———-

TechnoLogic – 21

JENERİK

AÇILIŞ ANONSU

Ekranların teknoloji rehberi TechnoLogic’ten herkese merhaba.

Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler, teknoloji dünyasından yenilikler ve keşiflerle karşınızdayız.

TechnoLogic başlıyor!

HABER 1

GOOGLE EKİBİ ABD BAŞKAN ADAYLARINI KARARGÂHTA SORGULUYOR

İnternetin sembollerinden biri haline gelen Google, 2008 ABD Başkanlık yarışına katılan adayları şahsen de araştırıyor.

Şubat ayında Hillary Clinton’ı ağırlayan Google karargahı, bu kez Arizona Senatörü John McCain’i ağırlayarak, zorlu bir sorgu sürecine tabi tuttu.

Google’ın California eyaleti Mountain View bölgesinde bulunan merkezinde yaklaşık bin Googler’ın yani Google çalışanının karşısına çıkan McCain, ‘ülkenin geleceği’ diye nitelediği internet çalışanlarının sorularını cevapladı.

Google röportajının, Google’ın yöneticisi Eric Schmidt’ten gelen ilk sorusu McCain’i bir anlık şaşkınlığa uğratırken salonda kahkaha tufanına sebep oldu: “2 megabaytlık RAM içine 1 milyon adet 32 bit’lik tam sayıyı sıralamanın en iyi yolu nedir sizce?”

Google ziyaretleri, başkan adaylarının 20. yüzyıldaki seçim kampanyalarında çağlarıyla uyumunu göstermek için gerçekleştirdikleri General Motors fabrikası ziyaretlerinin 21. yüzyıldaki eşdeğeri olarak nitelendiriliyor.

HABER 2

UBUNTU LINUX ŞİMDİ DE CEP TELEFONLARINA GELİYOR

Linux işletim sisteminin giderek yaygınlaşan bir sürümü olan Ubuntu, internet bağlantılı cep telefonu ve aygıtlarda kullanılabilecek bir programa uyarlanıyor.

Bu yıl Ekim ayından itibaren kullanıma başlanması hedefiyle, cep telefonları ve benzeri aygıtlar için açık kaynak platformu oluşturulması hedefleniyor.

İşletim sistemi Ubuntu sürümünün oluşturulmasına destek verenlerin yanı sıra İntel firması çalışanlarınca geliştirilecek.

Ubuntu’ya sponsorluk yapan Canonical Ltd şirketinin sahibi Matt Zimmerman “Küçük, elde taşınabilir, internet tabanlı yeni araçların iletişim ve işbirliği yollarımızı değiştireceği açık” dedi.

Ubuntu bir süredir bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlarda işletim sistemi olarak tercih ediliyor.

Ubuntu, Microsoft gibi lisans ücreti alan ya da ürünlerinin kullanımı için bedel ödenmesini isteyen şirketlere karşılık, tamamen özgür bir yazılım.

Şu an izlediğiniz görüntüler ise, Ubuntu’nun cep telefonlarında çalıştığını kanıtlamak isteyenlerin tarihe geçen kayıtları.

HABER 3

IBM’İN SÜPER BİLGİSAYARI DEEP BLUE 10 YAŞINDA

IBM’nin ürettiği ve 11 Mayıs 1997’de dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’u yenmeyi başaran süper bilgisayar Deep Blue, 10 yaşını doldurdu.

IBM’den yapılan açıklamaya göre, 32 işlemcisi ve saniyede 200 milyon satranç hamlesini hesaplayabilen kapasitesiyle bir çağı başlatan Deep Blue, günümüzün gelişmiş bilgisayarı Blue Gene’nin atası sayılıyor.

Blue Gene, 131 bin işlemcisi ve saniyede 280 trilyonluk işlem kapasitesiyle halen ‘dünyanın en hızlı bilgisayarı’ unvanını koruyor.

Blue Gene, kişiye özel gen bazlı ilaç üretiminden iklim değişikliklerinin sebeplerinin anlaşılmasına kadar pek çok bilimsel araştırmada bilim adamlarına hizmet verirken, süper bilgisayarlar ticari ürün geliştirilmesinde de büyük rol oynuyor.

IBM’nin açıklamasında, dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen Top 500 listesine göre, ilk 500’e giren makinelerin 237 tanesinin IBM’in olduğu belirtilirken, listede sadece Blue Gene mimarisinde çalışan süper bilgisayarların sayısının ise 28 olduğu kaydedildi.

HABER 4

ASYA ÜLKELERİNDE KORSAN YAZILIM KULLANIMI AZALIYOR

Asya ülkelerindeki bilgisayarlarda korsan yazılım kullanımının göreceli olarak azaldığı belirtildi.

Uluslararası korsan yazılımla mücadele amacıyla kurulan BSA (Business Software Alliance) kurumundan yapılan açıklamada, yasadışı yazılım kullanımına ilişkin son verilerin Çin gibi ülkelerde bir gerileme olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

BSA Asya Pazarlama Direktörü Roland Chan, korsan kullanımın azalmakla birlikte düşüş hızının çok yavaş olduğunu belirterek “Korsan yazılım kullanımında daha kaydedeğer bir düşüş gerçekleştirmeye çalışmamız gerekiyor” dedi.

Chan, ilgili kurumların firmalara yönelik baskınları ve tüketici bilincinin artırılmasının korsan yazılım kullanımının azalmasında önemli rol oynadığını belirtti.

Chan, Asya’da korsan yazılım kullanımının en yüksek olduğu Çin’de 2003’de yasadışı korsan kullanım oranı yüzde 92 iken 2005’te bu oranın yüzde 86’ya düştüğünü söyledi.

Chan, aynı dönemde Endonezya, Japonya, Singapur, Vietnam, Filipinler, Güney Kore, Hindistan ve Malezya’da da benzer oranda bir azalma yaşandığını sözlerine ekledi.

RÖPORTAJ

Teknoloji devi IBM, uzun süredir açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux’a destek veriyor.

Dünya ve Türkiye’de Linux’la ilgili bir çok program yürüten ve eğitim çalışmaları düzenleyen IBM, son olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle birlikle İleri Araştırmalar Merkezi’ni kurdu.

IBM Türkiye Sunucu Sistemleri İşletim Müdürü ve İleri Araştırmalar Merkezi Lideri Serkan Şahin’le IBM’in Linux yaklaşımını konuştuk.

SİTE 1

Panoramio, Google’ın harita ve uydu servisleri Google Earth ve Google Maps’e fotoğraflarınızı ekleyebileceğiniz, internetin farklı bir alanına dikkat çeken bir servis.

Seyahatlerinizde ya da bulunduğunuz şehirlerde çektiğiniz fotoğrafları Panoramio’ya üye olarak Google Earth üzerine ekleyebiliyorsunuz. Bunun için site 2 GB’lık bir fotoğraf yükleme alanını kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor.

Google Earth’te yer alan uydu fotoğraflarının kuşbakışı çekilmiş olduğunu hatırlatmakta yarar var. Panoramio ziyaretçileri tarafından çekildiği noktaya eklenmiş gerçekçi fotoğraflar, o mekânı zihnimizde canlandırmamız için oldukça yararlı bir hizmet.

Panoramio, çektiğiniz fotoğrafları orijinal boyutlarda kendi alanınızda saklamak, fotoğrafları çekildikleri mekana yerleştirmek, tatil rotanızı arkadaşlarınıza Google Earth üzerinden kendinize ait fotoğraflarla göstermek için avantajlarıyla, günümüzün en önemli sitelerinden biri.

http://www.panoramio.com/

SİTE 2

Televizyon dizileri tutkunları, beğendikleri dizilerle ilgili bilgi almak, dizilerle ilgili paylaşımda bulunmak ve tartışmalara katılmak için www.diziforum.com’da buluşuyor.

Dizilere ilişkin fotoğraf ve videoların da yer aldığı dizi forum, beş bine yakın üyesiyle, kendi alanında önemli forumlardan biri.

Televizyonların çok izlenen dizilerinin ayrı ayrı forumlarının yer aldığı sitede, dizi oyuncularıyla ilgili kimlik bilgileri, kariyer ve filmografiler gibi pek çok detaya ulaşılıyor.

Dizi Forum’da en ilginç bölümlerden biri ‘Alnının Akıyla Biten Diziler’. Bu bölümde sona ermiş ve arkasında olumlu izlenimler bırakmış diziler hakkında binlerde üyenin yazdığı mesajlar ve eklediği fotoğraflar görülebiliyor.

http://www.diziforum.com/

ARA ANONS

TechnoLogic tüm hızıyla devam ediyor.

Yapay zekâ özelliğini destekleyen bu yılın iddialı oyunlarından Bioshock, okyanuslar ile su altı dünyasında geçen fantastik bir öykü.

Askeri düzenin hakim olduğu bir platformda düşmanlarımızla savaşarak kazanmaya çalışacağız.

Üstün grafik özellikleri sayesinde su altında yaratılan olağandışı efektlere sahip olan Bioshock adlı bu oyuna gelin yakından bakalım.

OYUN

Bilinmezliğin olduğu karanlık, kasvetli ve gizemli bir hikaye. Gözlerimizi açtığımız zaman kendimizi bilmediğimiz garip bir yerde bulacağız ve sonrası mı? İşte sonrası oyunun kendisinde cevaplanacak.

Garip bir şekilde ilginç bir yerde uyanacağız ve sonrasında su altı şehrine inip sır dolu hikayeyi çözmeye çalışacağız. Şehir 1940’lı yılların atmosferine sahip.

Aslında korunmak için deniz altına yapılmış devasa bir kent. Ancak insanlara ne olduğu veya burada ne gibi garip olayların döndüğü belli değil. Hatta bizim dahi nasıl bir şekilde uyuduğumuz ve bunun neden olduğu belirsiz.

Esrar perdesi hakkında yapımcılar herhangi bir açıklama yapmıyorlar ki, zaten oyun çıktığında bu ilginç ve kasvetli hikayeyi biz çözmeye çalışacağız.

İlk olarak oyundaki yeniliklerden biri olan yapay zeka. ‘AI Ecology’ adı verilen yeni bir sistem kullanılıyor. Bunun sayesinde karşımızdaki düşmanlarımızın kendi iç güdüleri olacak.

Kısaca bize bodoslama girmeyecekler. Bunun yerine anlık kararlar verip, aldıkları etkiye göre tepki verecekler. Taktik yaparak bizi şaşırtmaya çalışacaklar.

http://www.bioshockgame.com/

ÜRÜN TANITIMLARI

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji evrenindeki yolculuğumuz devam ediyor. Şimdiki durağımız, TeknoKolik Harbiye Mağazası.

Şimdi TeknoKolik Harbiye Mağazası Müdür Yardımcısı Serkan Günal, bize yeni ürünler hakkında bilgi verecek.

http://www.teknokolik.com.tr/

HP M437 Cep Bilgisayarı  99 Dolar
HP COMPAQ 6338 Dizüstü  859 Dolar
HAIER 935 DVD Player  75 YTL

KAPANIŞ ANONSU

Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.

TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini http://www.techno-logic.tv/ adresinden izleyebilirsiniz.

Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.

Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!

KAPANIŞ JENERİĞİ

Hazırlayan ve Sunan: Melih Bayram Dede
Kurgu-Montaj: Deniz Bayrak
Seslendirme: Yıldız Yakar
Makyaj: Derya Dilmen
Kamera: Murat Karahan
Kamera Asistanı: Emrah Ufuk Çıttır
Mali İşler: Rasih Balevi
Ulaşım: Sebahattin Güldere-Fevzi Güneş
Yönetmen: Melih Bayram Dede

2007 TV NET